Hjem Nyheter Vil gjøre Drammen til en varmere by

Vil gjøre Drammen til en varmere by

Med et smil om munnen brukte frivillige, brukere og ansatte ved Kirkens Bymisjon Drammen noen stille morgentimer til å henge opp oransje skjerf på lyktestolper, rekkverk og krakker i sentrum forrige fredag. Målet med gimmicken er å markere starten på Kirkens Bymisjons juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul» – og for å skape årets varmeste dag.

– Norges varmeste dag betyr to ting. Det ene er å gi mennesker varme gjennom skjerfene som har blitt hengt opp. Det andre er å oppfordre til å heie på de varme kreftene, underforstått inkludering, å ta vare på hverandre og stimulere til fellesskap, sier konstituert daglig leder ved Kirkens Bymisjon Drammen og Kongsberg, Helen Bjørnøy.

Strålende aksjon
Bjørnøy er utdannet teolog og har jobbet som prest i Tangen kirke. I 2005 ble hun utnevnt til miljøvernminister for SV, en posisjon hun hadde frem til oktober 2007. Da ble hun etterfulgt av Erik Solheim. Bjørnøy har også fartstid som generalsekretær i Kirkens Bymisjon i Oslo fra 1999 til 2005.

– Jeg kjenner Bymisjonen godt. Derfor vet jeg at denne aksjonen er strålende å være med på for drammenserne, sier Bjørnøy.

Aksjonsmålet er å vise solidaritet overfor mennesker som ikke har de samme gode forutsetningene som andre.

– Overskriften i år «Gled en som gruer seg til jul», viser at det er flere måter å støtte denne aksjonen på. Man kan blant annet gi økonomisk støtte slik at vi kan organisere måltider, fellesskap, julefeiringer og alt som forbindes med adventstiden, sier Bjørnøy.

Tre oppdrag 
I dag bor cirka 100.000 barn i familier med lavinntekt i Norge, fortalte Helen Bjørnøy i sin appell i Bykirken Strømsø.

– Kirkens Bymisjon har som mål om å avdekke nød. Da er det viktig at vi som organisasjon står i det og gjør noe med det. Vi skal også lindre utenforskap og hjelpe mennesker som har ulike utfordringer. Det tredje oppdraget vårt er å forandre. Det gjør vi ved å gi jevnlige rapporter til myndighetene slik at politiske aktører blir gjort oppmerksomme. Da kan det bli gjort endringer for dem det gjelder, sa Bjørnøy.

Hjertevarme
Bjørnøy og hennes familie har selv bodd i Drammen i mange år. Derfor banker også hjertet hennes litt ekstra for byens innbyggere.

– Jeg ser at det er en økende grad av barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt. Det er også utfordringer i forhold til inkludering og fellesskap. Å motarbeide utenforskap blir derfor et av de viktigste oppdragene Kirkens Bymisjon har i denne byen, konkluderer Helen Bjørnøy.

Stillingen som konstituert daglig leder ved Kirkens Bymisjon Drammen og Kongsberg varer frem til jul.

– Dette er en overgangsperiode, men jeg er ikke avvisende til å jobbe noen uker også ut i det nye året. Men deretter er jeg offisielt pensjonist, avslutter Helen Bjørnøy.

[email protected]

                                                             

Pyntet byen på årets varmeste dag

Kirkens Bymisjon gjør Drammen til en bedre og varmere by å bo og leve i. Det mener daglig leder i Fevang AS.

– Til Bymisjonen kan alle, uavhengig av hvilket samfunnslag man tilhører komme med sine utfordringer og få veiledning og noen trøstende ord med på veien, sier Ole Andreas Fevang, daglig leder i Fevang AS, om det han oppfatter som varme og ekte mennesker i organisasjonen.

Fredag 1. november var han en av de frivillige som hang opp skjerf langs elvepromenaden, på Ypsilon og på Papirbredden.

[email protected]