Hjem Nyheter Vil skape gode juleminner

Vil skape gode juleminner

Rett Fram Opplevelser jobber med barn og unge i en svært vanskelig livssituasjon. Ofte er det alvorlig syke barn eller barn i ressurssvake familier som gjør at de blir ekskludert fra det sosiale fellesskapet. I løpet av et kalenderår arrangerer organisasjonen en rekke opplevelser som bursdager, malekurs, musikkinnspilling, båtturer og julaftener for å skape gode minner for barna og deres foreldre.

– Jeg har ikke funnet en organisasjoner på landsbasis som har barnefattigdom som førsteprioritet og som i hovedsak jobber med dette hele året på den måten som det vi gjør, sier organisasjonsleder Ronny Johnsen.

Tiltak 
380 familier og 130 barn i kollektivtilbudet er brukere av Rett Fram Opplevelsers ulike aktiviteter. Ifølge organisasjonslederen er deres viktigste jobb å få hardt prøvde familier og deres barn til å oppleve at noen ser dem.

– Vi har barnefamilier som uttrykker frykt ovenfor hjelpeapparatet hvis de koser seg eller deltar på arrangement. De frykter for at deres historie skal betviles. Enkelte føler seg jaktet på. Vår viktigste oppgave er derfor å møte disse menneskene, lytte til deres historier og fortelle dem at vi bryr oss, sier han.

Johnsen referer til historier fra så fortvilede foreldre at de nær har gitt opp håpet om at barna deres skal få en bedre hverdag. Slik gjør inntrykk, innrømmer han og viser til en rekke tiltak som organisasjonen gjør for å skape lysglimt.

– Vi ser at alle de kule tingene vi gjør, betyr mye for mange. Heldigvis er det mange rundt oss som også ser hva julefeiringen, seilbåtturen, musikkinnspillingen, bursdagsfeiringen og malekurset betyr for disse barnefamiliene. Og så tillater jeg meg å si at vi er imponert over alt vi får til av tiltak, til tross for at vi aldri har hatt noen form for økonomisk støtte fra kommunen, forteller Johnsen.

Julegaver
Julegaveaksjonen lørdag 23. november skal være med på å skape en helhetlig julefeiring for barnefamiliene.

– Fra mandag 2. desember starter vi opp med den første av 15 julaftener i lokalet vårt. Da er det ekstra hyggelig å ha noen julegaver liggende under juletreet, forteller Johnsen.

En julegave til maksimum 300 kroner er ideelt, ifølge Johnsen.

– Alder og kjønn bestemmer hver enkelt giver selv. Og vi opplever at mange foreldre ønsker å involvere barna og da kan det hende at de synes det er moro å kjøpe en gave i samme alderen som barna selv er.

Behovet for gaver er stort når nærmere 300 barn skal feire jul hos Rett Fram Opplevelser.

– Ut ifra tidligere år så ser vi at det er behov for gaver i alderen 12 år og oppover. Og da er gaver som mascara, godlukter, sminke, hårprodukter, kinobilletter, gavekort på kjøpesenter eller Spotify og pynteting populært. Hos de yngre barna er ofte brettspill, Lego, Playmo og Play Station spill en soleklar favoritt.

Mer synlig
I jula blir det ekstra synlig at økonomien ikke strekker til for familier med vedvarende lav inntekt.

– Det er faktisk så synlig at vi fort kan ha en nabo hvor barn har det skikkelig tøft og de voksne har dårlig samvittighet og føler seg uansvarlige. Og vi som har det ok skal fortsette å kose oss og ha julebonanza så lenge vi husker på at det er noen som har det krevende og som trenger en utstrakt hånd til komme seg gjennom jula, sier Johnsen og forteller at heldigvis er det noen som trår til og bidrar til å hjelpe i den tiden som er verst.

– Sommerferien er tøff, men jula er desidert den tøffeste for foreldre som sender sine barn ut første juledag for å møte venner. Venner som har fått Playstation, en ny mobiltelefon eller jakke. Forestill deg at du er den mammaen eller pappaen som vet at du aldri kan matche disse julegaveønskene og hva det gjør med deg. Vi som voksne har et ansvar for å hjelpe til, mener Ronny Johnsen og oppfordrer alle til å se mennesket bak – og ikke bare en tilfeldig person – som man gir julegaven til.

[email protected]