Influensavaksinering i apotek har gjort det enklere for mange å ta vaksinen.

1 av 4 velger apotek for influensavaksinering

Mer enn 100.000 nordmenn har hittil i høst strømmet til apotekene for å få satt influensavaksinen. Det er fortsatt veldig mange i risikogruppene som ikke har tatt vaksinen, viser tall fra FHI.

I år tilbyr de aller fleste apotek influensavaksinering, der man ikke trenger resept fra lege. Man kan komme innom apoteket for vaksinering umiddelbart, eller bestille time på nettet.

– Dette har gjort det veldig enkelt for mange å velge apotek for influensavaksinering. Det er nesten ingen som kommer med resept på vaksinen fra legen lenger, så de fleste har fått med seg vaksinasjonstjenesten i apotek, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Når FHIs rapport om influensavaksinering til og med uke 42 sammenlignes med apotekenes tall, viser det seg at nesten ¼ av alle vaksinene hittil denne sesongen er satt i apotekene. FHIs tall er basert på innrapporterte vaksinasjoner til SYSVAK-registeret.

– At apotekene hittil i høst har sørget for en så stor andel av influensavaksinasjonene er veldig positivt. Dette frigjør tid og ressurser i en presset kommunehelsetjeneste, og er samtidig effektivt og enkelt for innbyggerne. Vi regner med det fortsatt vil være stor pågang utover høsten frem mot jul, men apotekene er godt rustet til denne oppgaven, sier Andresen.

6 av 10 over 65 år

Det er et nasjonalt mål at minst 75 prosent av befolkningen over 65 år, som er definert som en risikogruppe, skal ta influensavaksine. FHIs tall viser at det er langt igjen til målet i år, og i fjor var det bare 59 prosent i risikogruppene som tok vaksinen.

60 prosent av dem som har vaksinert seg i apotek er over 65 år. Det er noe flere kvinner enn menn.

Det er store forskjeller mellom fylkene i hvor mange som tar influensavaksinen i apotek. Andelen er høyest i Vestland, fulgt av Rogaland og Viken. Lavest andel av befolkningen er det i Møre og Romsdal og i Troms og Finnmark.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *