VPN pris: Hva koster programvaren?

Hvor mye koster VPN program i gjennomsnitt?

Vi undersøkte hvor mye det koster for et gjennomsnittlig VPN. Det viste seg at kostnadene varierer kraftig basert på abonnementets tidslengde. 

Det virker til å være et uttalt mål for selgerne å knytte kunder opp mot abonnement med lengst mulig varighet. En slik strategi er forsåvidt ikke ny, men det er sjeldent man ser større prisdifferanser når man måler ulike pakketilbud opp mot hverandre.

Eksempel: Hos en av de største merkevarene på markedet (NordVPN) vil prisen reduseres med oppimot 66% når det stiftes et 24 måneders abonnement, fremfor ren månedsbetaling. For øyeblikket ligger prisen på månedspakker omkring 120 kroner, mens 2 års avtalen faller inn på 40 kroner. Det er en rabatt på ⅔.

Pris for 1 måneds VPN abonnement

Prisen for VPN abonnementer med 1 måneds varighet ligger i snitt et sted mellom 100 til 120 kroner. Vi sjekket 8 leverandører og valgte de som har best synlighet i det norske markedet.

  • NordVPN: 120 kr
  • Hidemyass: 99 kr
  • ExpressVPN: 130 kr
  • Surfshark: 164 kr
  • ProtonVPN: 117 kr
  • Tunnelbear: 100 kr
  • PureVPN: 124 kr
  • ProtonVPN: 117 kr

I gjennomsnitt gir det en månedlig VPN pris på litt over 121 kr. Noen resultater skiller seg riktignok ut, inkludert Surfshark sin pris på 164 kr per måned. Ironisk nok har de et av de billigste tilbudene når vi ser på 24-måneders avtalen.

Hvordan få lavest mulig pris?

Det er tydelig at de beste prisene gis til kunder som velger langvarige abonnement. Som regel er det snakk om 2-års abonnementer, men i noen tilfeller tilbys det avtaler som strekker seg opp mot 5 år av gangen.

Ulempen for deg som kunde er at du knytter deg til en og samme leverandør i flere år, og at du må betale et større beløp i starten. Penger har en tidsverdi og det er rimelig å anta at selskapene ønsker å bedre kontantstrømmen sin ved å låse inn langvarige avtaler.
For å få lavest pris vil et 2 års abonnement være det beste valget. Avtaler med lengre varighet blir fort uforutsigbare, da det ikke er noen garanti for at kvaliteten vil holde seg lik etter flere år.

NordVPN som et eksempel reduseres prisen fra 120 kr i måneden til rundt 40 kr per måned når abonnementsvarighet økes til 2 år. Hos ExpressVPN fungerer det på omtrent samme måte, da prisen faller fra 12,95 dollar/mnd til 8,32 dollar/mnd. Det tilsvarer et prisfall på rundt 35%.

Et ekstra tips er å lese tilbudssiden nøye. Vi har sett at flere VPN selskaper gjemmer unna de beste pristilbudene, ved at de gjør det vanskeligere å navigere. Her er et av de beste eksemplene, hvor PureVPN setter den dyreste månedspakken som standard valg. Da følger det også med mange andre funksjoner enn det man egentlig trenger, inkludert passordlagring (egen programvare), datakryptering og spam-filtre.

Disse tilbudene er vel og bra, med verdi for visse kunder. Men det er ikke noe de fleste ønsker når de velger vpn basert på pris.

pris for purevpn

Black friday pristilbud

Et tips er å sjekke om det finnes spesielle pristilbud. De billigste VPN tilbudene finner du når det kjøres kampanjer i forbindelse med blant annet Black Friday og “Cyber Thursday”. Her kan VPN selskapene fort redusere prisene med oppimot 90 prosent, i noen få tilfeller.
 

Andre faktorer som spiller inn

VPN priser påvirkes av en rekke forskjellige ting, noe som også inkluderer valutakursen. NOK (norske kroner) har vist en svak utvikling over tid, noe som igjen har ført til høyere pris på VPN-tjenester, sammenlignet med tidligere år.
Nærmest alle VPN selskap oppgir prisene sine i enten USD eller EUR. Det vil si, amerikanske dollar eller euro. Når den norske kronen svekker seg fører det til at prisen for et VPN-abonnement stiger.

Skulle kronen styrke seg igjen vil det føre til billigere tilgang. Såvidt vi kunne se er det ingen norske selskaper som utvikler egne programvarer for virtuelle private nettverk. Sverige har derimot sitt eget selskap ved navn MullvadVPN.

Utenom valutasvingninger vil gjeldende VPN pris også påvirkes av antallet ekstratjenester som legges til. Som nevnt prøver selskapene gjerne å få til noe som kalles for “upsell”, for å tjene mer penger per kunde.

Kilder

  1. Prisinformasjon for virtuelle private nettverk ble hentet fra vpnguiden.no/vpn-priser/.
  2. Pris for ExpressVPN ble hentet fra: expressvpn.com/no/support/manage-account/how-much-does-expressvpn-cost/