Et virtuelt privat nettverk (VPN) er en teknologi som tillater brukerne å opprette sikre, samt krypterte tilkoblinger over mindre sikre nettverk, slik som ukrypterte nettforbindelser.
VPN teknologien ble i sin tid utviklet for å la fjernarbeidere koble seg opp til bedrifters interne nettverk på en sikker og ufortstyrret måte. De første VPN programmene ble lansert allerede på 1990-tallet og det brukes i dag av millioner av individer.
Hovedfordelene med et VPN er at det tillater anonym surfing, et ekstra krypteringslag og dermed forbedret personvern for private individer.
Hvordan fungerer et VPN rent praktisk?
Rent teknisk vil trafikken din videresendes via én eller flere eksterne servere, som igjen kontrolleres av VPN-selskapet
Gitt at trafikken videresendes så er de heller ikke din IP som vises når du kommuniserer med sluttdestinasjonen. Kort forklart vil det ved en VPN tilkobling opprettes en sikker og kryptert tunnel mellom datamaskinen din ➡︎ VPN serveren ➡︎ mottakeren (nettside/tjeneste).
Trafikken som sendes frem og tilbake vil krypteres, med nøkler som lagres lokalt på datamaskinen eller telefonen din. Typisk brukes 256-bit kryptering også kalt AES-256. Derimot er det noen VPN selskap som bruker andre typer kryptering.
Fordelen med kryptering og anonym surfing er åpenbar. For det første kan du besøke og surfe på usikrede offentlige nett uten å risikere at informasjonen din går tapt. For det andre blir det umulig for nettselskapene/myndighetene eller andre uvedkommede å følge med på hva du foretar deg på nettet. Det er heller ikke mulig å se hvor du befinner deg, rent geografisk.
Du kan sitte i Norge, men ved hjelp av VPN-programmet ser det ut som at du befinner deg i land på andre siden av verden.
Hvorfor bruke VPN?
- Personvern og anonymitet
Anonymitet og økt personvern er muligens den viktigste fordelen, hvertfall for mange. VPN programmet maskerer IP-adressen og gjør det umulig å identifisere opphavet til trafikken. Det bør nevnes at selskapene kan tvinges til å utlevere IP-en din, hvis du foretar noe som er ulovlig. I mange tilfeller har selskapene som leverer virtuelle private nettverk en policy om å automatisk slette all brukerdata, noe som gjør det umulig å finne ut hvor trafikk stammer fra. - Økt sikkerhet via kryptering
Kryptering av data er en annen sentral funksjon. I det VPN applikasjonen lanseres vil all data som sendes mellom enheten din og VPN-tjenesten krypteres. Hvilken standard som benyttes varierer, men som nevnt vil det gjerne være snakk om AES-256. Krypteringen kan være ekstra viktig når du bruker offentlige nettverk, for eksempel på ferie i utlandet. I mange tilfeller vil ikke nettverkene på hoteller, kafeer og lignende være kryptert. - Strøm innhold og opphev geoblokkering
Det er blitt standard praksis blant strømmetjenester å blokkere innhold basert på IP (landet man befinner seg i). Som et eksempel er det dobbelt så mange titler tilgjengelig på Netflix i USA, sammenlignet med den norske versjonen. Ved å bruke et VPN kan du “lure” tjenestene så de tror du befinner deg i et annet land. Resultatet? Du får låst opp tusenvis av ekstra titler.
Andre aspekter
Andre aspekter du må være klar over:
- Det finnes i dag VPN-er som tilbyr såkalte livstidsavtaler for noen hundrelapper. Disse er derimot ikke nødvendigvis av høy kvalitet. For et virtuelt privat nettverk av høy kvalitet vil det gjerne koste et sted mellom 20-40 kroner i måneden, og i noen tilfeller enda mer. Hovedregelen er at de justerer ned prisen hvis du velger en lenger abonnementsperiode. Derimot ender du opp med å betale mer totalt sett.
- Standard begrensning på antallet brukere ligger gjerne mellom 8-10 stykk. Her snakker vi om antallet konto du kan koble deg til samtidig, litt som hvor mange Netflix kontoer du kan bruke i én og samme husholdning.
- Programvaren til VPN selskapene er som regel tilgjengelig på de fleste operatørsystem og enheter. Det vil altså si både ioS, Windows, Linux osv. Velger du mindre kjente programmer er det verdt å sjekke dette punktet på forhånd.