Det blir mange små og store bilkrajser 1. juli i år, tror bilekspert. Her røk speilet. Foto: Frende Forsikring/Heidi Tofterå Slettemoen.

1. juli er sommerens store kollisjonsdag

I fjor krasjet nordmenn 1.721 ganger med personbilene sine den 1. juli. – Mange får en kjip start på ferien denne helga. Kjør forsiktig.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Statistikken kommer fra Finans Norge.

– I fjor var 1. juli en fredag, som er den dagen i uka det er flest kollisjoner hele året. I år faller datoen på en lørdag i starten av fellesferien, så det er all grunn til å be folk ta det rolig i helga, sier Ytre-Hauge.

Mange velger bilferie i sommer

En fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende blant 1000 nordmenn viser at halvparten av oss skal bruke bilen som hovedtransportmiddel til sommerferien sin.

– Du er langt fra alene på veien i sommer. I tillegg til mange som farter rundt i bil har du motorsyklister, syklister, campingturister, vogntog og bobiler, samt folk på el-sparkesykkel eller moped. Alle skal fram og alle må komme trygt hjem, sier fagsjefen.

Fart dreper

Totalt var det nesten 500 eneulykker, ulike møteulykker og forbikjøringsulykker 1. juli i fjor. Slike smeller er ofte relatert til fart. I Frendeundersøkelsen er nordmenn også spurt nordmenn om sitt forhold til fart.

– 1 av 3 sier det er greit å kjøre litt over fartsgrensa hvis de føler det er trygt. Det er altfor høye tall. Fartsgrensa er der av en grunn. Ikke utfordre den, sier Ytre-Hauge.

Med fjorårets høye sommerdødstall på norske veier i minne håper fagsjefen alle avpasser farten etter forholdene. Og at ingen blir sure i trafikken hvis det blir køer eller ting tar litt lengre tid enn de hadde sett for seg.

– I fjor omkom hele 67 personer i mai, juni, juli og august på norske veier. Jeg håper ingen tar sjanser på veiene i år. Det er ikke verdt det, sier han.

Tallene kommer fra Statens Vegvesen.

Mange ulykker skyldes sløvhet

På kollisjonsdagen i fjor sommer var det også 633 påkjørsler av kjøretøy som sto parkert, ryggeuhell og påkjørsler bakfra.

– Felles for alle disse er at de stort sett skyldes uoppmerksomhet. Du dunker ikke inn i parkerte kjøretøy eller rygger på andre biler hvis du er tipp topp konsentrert. Ikke stress på vei til ferien. Smeller det blir ferieturen din fort utsatt eller avlyst, sier Ytre-Hauge i Frende.

Han har flere konkrete råd til hvordan du skal unngå den uoppmerksomme sommerbulken.

– Ta deg tid og se deg om, gjerne før du setter deg inn i bilen også. Konsentrer deg om kjøringen og ikke stol blindt på ryggesensorer. Det er ikke alltid de får med seg alt som skjer lavt nede. Og rygg gjerne inn på parkeringsplassen. Så har du bedre oversikt når du skal ut igjen med en fullpakket feriebil, sier Roger Ytre-Hauge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *