Feil bruk av blinklys er det mest irriterende bilister opplever i trafikken, viser ny undersøkelse. Foto: Unsplash

10 ting du garantert har irritert deg over i trafikken

Nesten alle irriterer seg over andres oppførsel i trafikken, viser ny undersøkelse. – Lista er mer seriøs enn bare irriterende. Mye at det som irriterer handler om trafikksikkerhet.

Det sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

– Jeg er helt enig. Både den som blir irritert og den som lar seg irritere kan skape farlige situasjoner, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

I løpet av årets ni første måneder omkom 100 personer i trafikken i Norge. Det er 11 flere enn på samme tid i fjor. Det viser tall fra Statens Vegvesen.

Kjenner du deg igjen i topp 10-lista?

I en helt fersk undersøkelse har 1007 nordmenn svart Frende på hva som irriterer dem i trafikken. Ni av ti har ting som irriterer dem.

 1. Feil bruk av blinklys – 67 prosent
 2. Brudd på vikeplikten – 59 prosent
 3. Mobilbruk – 56 prosent
 4. Sakte kjøring – 55 prosent
 5. Folk som ikke kan reglene i rundkjøringer – 49 prosent
 6. Manglende fletting i kø – 45 prosent
 7. Folk som kjører for fort – 33 prosent
 8. Forbikjøringer – 21 prosent
 9. Folk med dyre biler – 11 prosent
 10. Folk som ikke kan lukeparkere – 5 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat)  

På toppen av lista kommer feil bruk av blinklys.

– Vi har eksempler på at det har skjedd dødsulykker på grunn av førere som ikke brukte blinklys, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Du kan kun gjøre noe med deg selv

– Hvis du er sur og irritert blir du også mindre oppmerksom. Du tar gjerne flere sjanser, tråkker litt hardere på gassen eller suser forbi en avkjørsel du har vikeplikt for. Når det først smeller er det for sent, sier Ytre-Hauge.

– Andre gjør feil i trafikken, men det gjør du også. Og din egen oppførsel er det eneste du får gjort noe med. Det lureste du kan gjøre er å beholde roen, være årvåken og følge godt med. Jeg er overrasket over at mer enn 90 prosent av de spurte irriterer seg over noe av dette, sier motorfagsjefen i Frende.

Irritasjon og frykt går ofte sammen

Han tror at irritasjonstoppen også sier noe om hva vi er redde for i trafikken.

– Det som topper lista er feil bruk av blinklys, brudd på vikeplikten og mobilbruk bak rattet. Disse tingene fører til stygge ulykker hvert år, og det bekymrer folk. For å få bukt med disse problemene må alle se på sin egen oppførsel bak rattet, sier Ytre-Hauge i Frende.

– Det er vanskelig å rangere hva som er farligst, men mobilbruk i bil fører ofte med seg farlige feil. Da tar du helt bort oppmerksomheten fra veien når du kommer kjørende i noe som veier flere tonn. Det kan igjen føre til brudd på vikeplikten eller for høy fart, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Slik unngår du å irritere andre bilister

 • Bruk blinklys hver gang du svinger av, selv om du er alene på veien. Da blir det en vane du ikke glemmer. Tydelig, riktig og tidlig signal er viktig.
 • Lær deg vikepliktsreglene og følg med på skiltingen langs veien. Det er du som skal vite om du har vikeplikt, ikke la den du skal stoppe for være usikker på intensjonene dine.
 • Aldri bruk mobil bak rattet. Ikke skift musikk, ikke sjekk hvem som sendte deg en melding og ikke ta telefonen mens du kjører.
 • Hold fartsgrensen. Ikke kjør for fort. Husk også at du kan lage farlige situasjoner hvis du kjører for sakte. Det er helt fint å kjøre under fartsgrensen når vær- og føreforholdene tilsier det.
 • Ikke vær redd for rundkjøringer. Hvis du forstår at vikeplikten er fra venstre og ellers ser på rundkjøringen som et stort veikryss er du godt rustet.
 • Vær hyggelig mot andre i trafikken. Flett andre biler inn i køen, ikke gass på når noen kjører forbi deg og aksepter at det kan ta lenger å komme seg frem enn du hadde ønsket.
  (Kilde: Frende Forsikring) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *