ELEVER: Det er 50 år siden de gikk ut av skolen, og fredag samlet de seg rundt sin tidligere lærerinne, Elin Gleditsch. F. v.: Randi Henriksen, Vibeke Melsom Ornum, Mai Brett, Ingunn Sannerud, Brita Eggum og Ellen Blaafjell. 

100-åring behørig feiret

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i februar 2016.

Elin Gleditsch ble født midt under første verdenskrig – i 1916. Fredag ble 100-årsdagen hennes feiret sammen med tidligere elever.

De seks unge damene på 68 år har holdt sammen siden barnealder, og sammen har de klubben Snu snippen. Opp igjennom årene har de feiret flere av bursdagene til sin gamle lærerinne Elin Gleditsch, men i dag er det helt spesielt da.

–Vi seks tok initiativet til å feire 50-årsdagen hennes i 1966, og da skjedde det i klasserommet, sier Vibeke Melsom Ornum.

–Men i dag er det jo helt spesielt. Ingen ville vel trodd, og kanskje aller minst jubilanten selv, at vi skulle samles her på 100-årsdagen hennes.

–Nei, det går ikke an! 100 år – nei, det går ikke an, altså, sa Elin Gleditsch da Byavisa spurte om hvordan det var å bli så gammel.

En pleier kommer inn med middag og et vinglass. 

–Gjett hva jeg gleder meg mest til, spør hun, og kaster et langt og avslørende blikk mot vinglasset.

Elin Gleditsch giftet seg aldri og har ingen barn. Rampungene, som hun kaller dem, er de tidligere elvene som kommer og besøker henne på 100-årsdagen. Hennes faste adresse i Drammen har vært Løkkebergveien. Hun har reist mye og bodd i utlandet flere ganger, blant annet i Tyskland, Nederland, Frankrike og i California.

–Jeg har virkelig bodd der, ikke bare vært på langvarige besøk, sier hun.

Det er Frankrike som ligger hennes hjerte nærmest. Hun har vært en livslang frankofil, og dette har smittet over på elevene hennes.

–Hun var en streng lærer, men hun inspirerte oss veldig mye med sin kjærlighet til Frankrike. Det ble mye fransk musikk og franske forfattere, sier jentegjengen Snu snippen, og stemmer i med fransk bursdagssang.

Og bursdagsgaven var en nydelig bukett roser – og en flaske fin, fransk vin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *