Selv om det er vår i luften enkelte steder i landet, er det svært kaldt i vannet. (illustrasjonsbilde)

14 personer druknet i første kvartal

Sju personer omkom i drukningsulykker i mars. Så langt i år har 14 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er to færre enn på samme tid i fjor.

Det er kun menn som har omkommet i drukningsulykker så langt i år. Fem var mellom 15 og 25 år, mens fem var 60 år eller eldre.

Seks av de 14 drukningsulykkene i første kvartal er relatert til båt eller vannsport. Tre personer druknet i fritidsbåthavner, sannsynligvis etter fall mellom båt og brygge. En person omkom også etter fall mellom land og en passasjerbåt. Det har også vært en kiteulykke, en drukningsulykke fra et fiskefartøy.

Tre ulykker er kategorisert som fall fra land. To personer har druknet i basseng innendørs, og to personer omkom etter at en bil kjørte ut i en elv. Det har også vært én ulykke under dykking.

Se detaljert statistikk for første kvartal på rs.no/drukning.

Ulykkene i mars

Sju personer omkom i drukningsulykker i mars.

  • En mann i 70-årene ble funnet omkommet i en småbåthavn i Molde.
  • En 60 år gammel mann ble funnet livløs i sjøen i en båthavn i Kristiansand.
  • En mann i 30-årene døde i en kiteulykke i Førresfjorden i Karmøy kommune.
  • To gutter på 16 og 18 år omkom etter at bilen de satt i kjørte utfor veien og havnet i en elv i Lund kommune. En tredje tenåringsgutt overlevde ulykken.
  • En 25 år gammel mann ble funnet livløs i et basseng i Pirbadet i Trondheim, og døde senere på sykehus.
  • En mann i slutten av 60-årene ble funnet omkommet ved Bystranda i Steinkjer.

En ulykke utenlands

Så langt i år har én norsk statsborger druknet i utlandet. En mann i 80-årene funnet omkommet etter å ha gått gjennom isen på en innsjø i Årjäng kommune i Sverige i starten av mars.

Vår i lufta, men vinter i vannet

Selv om april kan by varmt vær, er det fremdeles er svært kaldt i vannet. Innerst i Oslofjorden har temperaturen nylig rundet fire grader, mens sjøen i Tromsø er rundt to grader kaldere. Faller du ut i kaldt vann, får kroppen kuldesjokk. Du reagerer med å gipse etter luft og hyperventilere, og det er lett å få panikk og puste inn vann.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle i vannet, er det viktig å prøve å beholde roen og få kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Redningsselskapet ber også alle som tenker seg ut på isen i påsken om å ta forholdsregler.

– Nå på våren svekkes isen av sol og mildvær. Isforholdene kan variere gjennom dagen, og med få meters avstand. Bruk isvarslingen på varsom.no, sjekk alltid isen selv og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger og kasteline, oppfordrer Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
  • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken. Se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over alle dødsulykker fra fritidsbåt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *