Redningsskøyta «Une Amundsen» og en rekke andre ressurser deltok i søket etter funn av en kantret båt ved Inderøy i Trøndelag i juli.

14 personer druknet i juli

14 personer omkom i drukningsulykker i juli. Så langt i år har 53 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er seks flere enn på samme tid i fjor.

– Vi er bekymret over at flere har druknet så langt i år sammenlignet med i fjor, og vi trenger en koordinert og målrettet innsats for å få ned drukningstallene, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Sammen med Flyte og en rekke andre organisasjoner jobber Redningsselskapet for at storting og regjering skal få på plass en nullvisjon for alle drukningsulykker og en nasjonal handlingsplan for drukningsforebygging.

– Vi oppfordrer også alle kommunepolitikerne til å fokusere på drukningsforebygging framover. Drukningsulykkene skjer i kommunene, og som skoleeiere må de sørge for at barn og ungdom får god svømme- og livredningsopplæring i skolen. Vi bistår gjerne, sier Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Fritidsbåt, fall fra land og bading

25 personer har mistet livet i drukningsulykker i sommermånedene juni og juli. De fleste drukningsulykkene har skjedd etter fall fra land (8), fra fritidsbåt (8), inkludert én ulykke med kite) og under bading (7).

Det har også vært én drukningsulykke i forbindelse med dykking og én fra et yrkesfartøy. Én ulykke er kategorisert som «Annet», etter at en mann omkom da han forsøkte å redde et barn.

Av de 25 som har druknet i juni og juli, var det én kvinne og 24 menn. En av de omkomne var et barn under 16 år.

14 ulykker i juli

Siden Redningsselskapet publiserte statistikk i midten av juli, er det registrert sju nye drukningsulykker:

  • Viken: En mann i 50-årene er savnet og antatt omkommet etter en svømmetur ved Bestemorstranda i Nordre Follo i første halvdel av juli.
  • Viken: En mann i 60-årene ble funnet livløs i Numedalslågen i Kongsberg kommune, sannsynligvis etter å ha falt i elva.
  • Trøndelag: En mann i 50-årene omkom etter å ha falt over bord fra en fritidsbåt ved Inderøy. Funnet etter søk over flere dager.
  • Rogaland: En mann i 50-årene ble funnet livløs i sjøen ved Eigerøy i Eigersund kommune, etter å ha falt fra land.
  • Agder: En 37 år gammel mann omkom etter at en fritidsbåt kjørte på en jernstake ved Korshavn i Lyngdal kommune. Tre andre menn, som også havnet i vannet, overlevde ulykken. Dødsårsak og endelig obduksjonsrapport er ikke klar.
  • Agder: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt i Nessefossen i Sirdal kommune.
  • Agder: En 42 år gammel syrisk manndruknet da han forsøkte å redde sønnen på fem år som forsvant under vann i elva Lygna i Lyngdal kommune. Barnet ble sendt til sykehus med kritiske skader.

Se detaljert statistikk for juli og 2023 på rs.no/drukning.

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. 2023-statistikken er oppdatert med én ny ulykke fra i vår: En mann i 60-årene ble funnet død i Hallingdalselva i april. 
  • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *