Foto: Tryg Forsikring

17. mai-trikset som gjør barn og foreldre tryggere

Det er ikke bare mobiler og lommebøker som blir borte på 17. mai. Hvert år kommer små barn bort fra foreldre i folkehavet på nasjonaldagen. Men det finnes en enkel løsning som sikrer at voksne som finner bortkomne barn kan komme i kontakt med barnets pårørende raskt.

Ta en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på hånden eller underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Politiet er barnets beste venn

Selv om barna skulle ha egen mobil er dette trikset likevel lurt å følge. I bysentrum kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen, og nysgjerrige barn kan i tillegg spontant gå i en annen retning. Mange små går i 17. mai-tog for første gang, og har gjerne ikke egen mobil.

– Det beste er jo at barn og voksne har snakket sammen, at de har en plan hvis de kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær i tillegg barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier Brandeggen.

Huskeliste for 17. mai:

  • Merk barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen. På et armbånd eller på klærne er også bra.
  • Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.
  • Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.
  • Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.
  • Dersom man kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt:
  • Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.
  • Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.
  • Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barn går ofte der det er politifolk eller en politibil.
  • Ring politiet på 02800. På 17. mai har politiet som regel kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn i flere av de store byene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *