EGET ANTREKK: – Dette skal bli premierekjolen min til torsdag, sier Aina Henninen. Hun falt for stoffet, og har tenkt ut noe lekkert. Hvordan det blir, gjenstår å se på torsdag.

20 år med høstrevyen

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i november 2010.

Aina Henninen (39) har sydd kostymer for Høstrevyen i 20 år nå. Hun har vært med lengst av alle i Høstrevyen, og det uten å stå på scenen.

Det blir sånn cirka 500 kostymer det.

– Før var Høstrevyen større i forhold til antall mennesker som skulle på scenen, dier hun.

– Det kunne være borti 20 mennesker som skulle ha kostymer. Nå er det ni, men de har forskjellige roller sånn at det er flere kostymer per person.

Aina har hatt sin systue i mange år, og har kun grunnkurs i søm og tegning. Likevel skaper hun de vakreste kjoler og antrekk.

TJUKK DAME: Dette skal bli kostymet til en meget tjukk dame, fôret med sofaputer.

Store rumper

– Det er sånn at når jeg ser et stoff, ser jeg en ferdig kjole. Alt sitter i hodet mitt, mønster, stoffer og snitt, sier hun.

Derfor er det lett for folkene i Høstrevyen å benytte seg av Aina. De vet nå at hun kan få til de rareste ting, som store rumper og tjukke damer.

– Det de IKKE skjønner, er at ting tar tid! 

Aina blir streng i stemmen når hun forteller at hun fikk plutselig beskjed om å sy tre ekstra kjortler til morgendagens premiere. Men det går, det har det gjort før, og det gjør det igjen – og det vet høstrevy-gjengen.

Årets kostymer byr ikke på de nesten umulige utfordringene, som den gang hun sydde en englekjole hvor skjørtet var 43 kvadratmeter.

– Det var så vidt jeg fikk sydd det sammen, sier hun.

Banker varmt

Hun innrømmer at hjertet banker varmt for Høstrevyen. Hun har engasjert seg hvert eneste år, og har ikke sagt nei ennå.

– Men det er klart, hadde jeg fått i oppdrag å sy to brudekjoler til vanlig pris, måtte jeg ha prioritert det. 

Heldigvis for Høstrevyen har hun ikke presserende oppgaver nå, og kan konsentrere seg om kostymene. 

En annen og ikke ubetydelig grunn til at hun føler så varmt for Høstrevyen, er at hun møtte mannen sin, ”Jaffa” eller Jan Frode Pettersen, der for fire år siden. I fjor giftet de seg, og brudekjolen står utstilt i vinduet på systua i Parkveien i Mjøndalen.

Kjendiser

Arbeidene til Aina Henninen har blitt sett på TV ved flere anledninger. Hun har sydd gardiner til Hotel Cesar, brudekjolen hennes ble vist i Big Brother, hun har sydd kostymet til Zaldor på NRK barnetv, og sist ble kjæresten til Jan Fredrik Karlsen, Guro Holsve, avbildet i Se & Hør med en kjole signert Aina.

– Mange har spurt meg om hvorfor jeg ikke lager prototyper til kolleksjoner og setter bort sømarbeidet. Hadde jeg vært litt mer økonomisk, ville jeg nok gjort det. Men det er noe med å gjøre alt sammen selv, fra å tegne mønster til ferdig produkt. Jeg liker det, og kommer til å fortsette med det, sier Aina.

Godt mulig at hun ikke blir rik på den måten, men arbeidene blir sett av mange. Og nå nærmest på årets Høstrevy, som har premiere i morgen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *