GRATULERER: Styreformann og gründer Erik Wilhelmsen (t.v.) får blomster av ordfører Bent Inge Bye. I bakgrunnen smiler daglig leder Sofus Gedde-Dahl.

25 år med ting vi ikke tenker på

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2013.

Erik Wilhelmsen var ansatt som ingeniør i et firma og hadde det greit. Men han klødde i fingrene etter å drive for seg selv. Nå, 25 år etter, kan han virkelig si at drømmen ble en suksess.

I dag har han overlatt den daglige ledelsen til Sofus Gedde-Dahl, men han er fortsatt styreformann og ansvarlig for avdelingen som steller med generell industri på gruppenivå. Men i et helt år drev han alene, og den gang på Blommenholm. Så ansatte han en ingeniør til, og dermed ble det nødvendig med en kvinne til å holde orden på sakene. Lise Fjeld-Olsen er fremdeles ansatt som regnskaps-ansvarlig.

Wilhelmsen gikk i kompaniskap med Cavotec, et verdensomspennende ingeniørfirma som leverer tekniske løsninger vi sjelden ser noe til.

Sugekopper for skip

De leverer noen produkter som minner om rene Reodor Felgen-produkter. For eksempel en gigantisk sugekopp som holder store skip fast til kaia i stedet for å bruke trosser.

– Dette systemet ble funnet opp av en skipskaptein fra New Zealand som opplevde å miste en av sine ansatte som hadde en ulykke med en trosse, forteller Erik Wilhelmsen.

– Han fant opp sugekopper som kunne holde fast skip i kaia, og etter hvert ble produktet og firmaet hans børsnotert, og Cavotec kjøpte det opp.

Nå er disse sugekoppene montert på kaier rundt om i verden, og den nærmeste er i Danmark.

Etter den beskjedne starten på Billingstad, flyttet firmaet til Åssiden og Ingeniør Gran-bygget. Der var de frem til 2008. Bokstavelig talt vokste de ut av lokalene, og fant de perfekte lokalene i Strandveien i Mjøndalen. Her har de 15 ansatte god plass.

SOFAKROKEN: Sofus Gedde-Dahl overtok som daglig leder i 2001. Her er han i sofakroken med forgjenger og gründer Erik Wilhelmsen (t.h.)

Løsninger på alt

Cavotec Gruppen arbeider innenfor fire hovedområder:

– Havner, skip og offshore
– Tunneler og gruver
– Flyplasser
– Generell industri

– For enkelhetens skyld: Enten det er strøm, vann, olje eller luft som skal føres fram til en maskin som beveger seg, der har Cavotec en løsning, sier Wilhelmsen.

Strømforsyning til skip ble et lukrativt produkt i Los Angeles for noen år siden.

– Det var kraftig forurensing i havneområdet San Pedro. Skipene som lå til kai sto og gikk med svære dieselmotorer i gang mens de losset og lesset. Mens jeg bodde i USA en periode, ble vi spurt om en løsning på dette. Da fant vi opp en tilkobling med strøm til skipene, sånn at de kunne slå av motorene. Dette er en løsning som i dag blir benyttet i havner rundt om i hele verden.

Forsvaret

Cavotec har en avdeling i Stjørdal utenfor Trondheim. Der produserer de blant annet radiofjernstyringer. Disse kan brukes offshore til å styre tung last og diverse maskiner hvor det kan være farlig å stå i nærheten.

Forsvaret bruker radiofjernstyringene til å rydde opp øvingsfeltet på Hjerkinn på Dovre. Potensielt farlig sprengstoff fjernes mens operatørene kan sitte i en container to kilometer unna og fjernstyre store gravemaskiner og dumpere.

– Det er ikke noe problem å se for seg at dette systemet kan brukes til minerydding i land hvor det er aktuelt, sier Wilhemsen.

Andre ting Cavotec leverer er pits til NSB, vann ut og inn av fly og strøm- og vannforsyning til tunnelboresystemer. 

Muntert

Torsdag i forrige uke hadde firmaet åpen dag og inviterte samarbeidspartnere og kjente til feiring med kake og snitter. De 15 ansatte strålte og smilte, men det var ikke bare på grunn av bursdagen, i følge markedssjef Frank Grøstad. 

– Her på huset er det en meget løs omgangstone. Hver morgen samles vi i sofakroken og snakker om løst og fast over en kaffekopp. Trenger vi en pause, tar vi et slag biljard, sier Grøstad og peker på biljardbordet som troner midt på gulvet i fellesområdet.

– Spøkefugler er det nok av, og styreformannen er kanskje primus motor der. Det er slett ikke uvanlig at jeg får en softball i bakhodet når jeg sitter inne på kontoret mitt.

– Vi ønsker at våre ansatte skal trives og utvikles. Det er viktig for oss med en løs omgangsform, men også respekt.

Ordfører Bent Inge Bye kom selvsagt til feiring med blomsterbukett.

– Vi i kommunen ser helt klart at high tech-firmaer som dette er fremtiden for Nedre Eiker. Denne typen næring skal vi satse på, sa han da han gratulerte Cavotec med dagen.

Solid omsetning

I 2012 omsatte Cavotec Norge for 88 millioner kroner. På verdensbasis har Cavotec 900 ansatte fordelt på 35 land. Omsetningen på verdensbasis var på 220 millioner euro i fjor, og selskapet er børsnotert i Stockholm. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *