40 år med gamle biler

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i oktober 2012.

Motoroljen byttes ut med edlere dråper, og mekkedrakten med dress og kjole når Motorhistorisk Klubb Drammen skal feire 40 år.

Klubben jobber fortsatt med å få unge medlemmer, og har kjøpt inn to biler som skal lokke ungdommen vekk fra dataskjermen og inn i motormekkaet på Burud ved Hokksund. Men først skal medlemmene feire seg selv, og selve bursdagen er 18. oktober, og de feirer det lørdagen etter på Ballklubbhuset.

FORMANN: Jan Roger Sand Olsen er formann i Motorhistorisk Klubb Drammen. Nå feirer klubben 40 år.

Det var i 1972 at 12 mann samlet seg på Glassverket Idrettsforenings klubbhus på Åskollen. Motorhistorisk Klubb Drammen (MHKD) ble stiftet. Medlemsantallet har økt jevnt og trutt, og i dag teller klubben cirka 400 medlemmer.

– Medlemstallet økte kraftig i det momentet vi flyttet inn på Burud i Hokksund i 2007, sier klubbens leder Jan Roger Sand Olsen.

Foredragsholdere

Før det hadde klubben flere møtelokaler: Saga på Glassverket, Heimevernshuset på Muusøya og Ungdommens hus under motorveibrua. Også Sport- og Jegerhuset på Konnerud var treffstedet en stund, men det ble for langt unna byen og vanskelig å komme seg frem. Nå har de holdt til i Åssiden kirke for sine månedlige møter i en årrekke. 

– Det er mange som møter opp på disse møtene, og av og til har vi foredragsholdere som snakker om for eksempel spesielle bilmodeller, reiser eller lignende, sier Jan Roger Sand Olsen.
– Det sosiale samværet er likevel viktigst. Mye skravling og utveksling av ideer samt bildeler.

Frem til de fikk lokalene på Burud, hadde hvert medlem sine egne prosjekter hjemme i garasjer, låver og uthus. Nå har de anledning til å oppbevare biler på Burud, og det har etter hvert blitt en stor og innholdsrik park.

– Det gjør det jo interessant for folk å besøke oss, sier Sand Olsen.
– Rett som det er får vi høre at ”sånn bil hadde bestefar eller pappa når jeg var lite”, og folk ser ut til å kose seg med minner som dukker opp.

MARKED: Her er medlemmer samlet med bilder og deler til byttedag.

Lidenskap

Selv har han tre gamle biler. En Buick 1927, A-Ford 1931 og en MGB 1965. Han er lidenskapelig opptatt av bilene sine.

– Det har nok vært tider da kona gladelig ville gitt dem bort, for det går jo med noen timer, sier Sand Olsen.
– Men heldigvis liker både hun og ungene å være med på tur. Ungene er nærmest vokst opp med feireturer i gamle biler.

Og turer har det blitt mange av, både innenlands og utenlands. 

Sønnen har arvet sin fars interesse, og er kasserer i klubben. Han har også restaurert en bil. Datteren liker også å kjøre rundt i de gamle bilene.

Turer i klubbregi arrangeres årlig, og mange deltar på billøp rundt i landet. De besøker også andre klubber rundt om, og arrangerer selv et løp kalt Spiralløpet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *