Skattedirektør Nina Schanke Funnemark

400 000 selskap skal levere ny skattemelding i år

Fra og med i dag kan alle norske aksjeselskap og andre selskap levere skattemeldingen. I år må skattemeldingen leveres på en helt ny måte.

Skatteetaten åpner i dag for levering av ny skattemelding for aksjeselskap og andre selskap. Det markerer siste del av en stor overgang for norsk næringsliv. Mange selskap møter ny skattemelding for første gang i år.

– I år skal hele næringslivet levere en ny skattemelding, noe som er en stor milepæl både for virksomhetene og for Skatteetaten, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Skatteetaten har samarbeidet tett med næringslivet for å få den nye skattemeldingen på plass. Det er spesielt regnskapsførere og revisorer som har vært aktivt inne som bidragsytere til ny skattemelding, som er utviklet i samarbeid med et 20-talls systemleverandører.

Møter en helt ny skattemelding

Frem til nå har næringsdrivende og selskaper sendt inn skattemelding, næringsoppgave og vedleggsskjemaer.

– Den nye skattemeldingen for næringsdrivende ligner på den for lønnsmottakere som kom for første gang i 2020. Den er med andre ord mye mer oversiktlig strukturert og enklere å bruke – når man kjenner den. Men dette blir en stor endring som kan kreve en ekstra innsats i overgangen, forteller Schanke Funnemark.

Alle selskap må levere på ny måte

Den nye skattemeldingen for næringslivet er blitt lansert trinnvis de siste fire årene. Fra og med årets skattemelding skal all utfylling og innsending av skattemeldingen/selskapsmeldingen og næringsspesifikasjonen skje gjennom et regnskapssystem eller årsoppgjørsprogram. Den nye skattemeldingen betyr også at opp mot 60 skjemaer med til sammen 6 500 felt forsvinner for godt. Nå er det ikke lenger mulig å bruke de gamle skjemaene i Altinn.

Resultatet skal gi høyere kvalitet på opplysningene som sendes inn til Skatteetaten og redusere tiden som de næringsdrivende og deres rådgivere bruker på den.

– Hvis du har et enkeltpersonforetak kan du i de aller, aller fleste tilfellene fortsatt levere skattemeldingen uten å ha et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. Har du et selskap må du levere skattemeldingen gjennom systemet du har, utdyper Nina Schanke Funnemark.

Alle næringsdrivende med enkeltpersonforetak får skattemeldingen sin i mars måned, som tidligere år.

Kan gi store fordeler

Den nye skattemeldingen sjekker kvaliteten på opplysningene og gir tilbakemelding om eventuelle feil allerede før du sender inn skattemeldingen til Skatteetaten.

Ved å bruke funksjonaliteten for å kontrollere og validere opplysningene kan regnskapssystemet eller årsoppgjørsprogrammet gjøre de samme kontrollene som Skatteetaten uansett gjør, når Skatteetaten mottar skattemeldingen. Dermed vil det bli mindre oppfølging/etterarbeid etter innsending.

Les mer om ny skattemelding for næringsdrivende og selskaper  på skatteetaten.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *