Det kan være lurt å ha basisvarer som løk, kål, poteter og gulrot på plass for å spare penger.

5 middager til hele familien til under 500 kr

En god middag trenger verken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.

Løk, potet, kål, gulrøtter, og hakket tomat er billige basisvarer som passer i de aller fleste matretter sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. For kun 100 kr kan du kjøpe 1 kål, 1 kg løk og 2,5 kg potet. Det er mye mat for pengene! Med disse basisvarene vil man enkelt kunne lage gryter, supper eller f.eks en god pastasaus med masse grønnsaker.

Gulbrandsen anbefaler å se på råvarene du har i kjøleskapet og tenke på hva som passer sammen. I tider der økonomien kan føre til at vi ikke nødvendigvis lager det vi pleier på grunn av presset økonomi, må man kanskje tenke nytt.

– Gjør dette til en fordel der du må bruke fantasien på en annen måte og bli kreativ på smaker og sammensetninger sier hun.

Næringsrike supper til under 50 kroner

– Supper er utrolig rimelig. Lager man det fra bunnen kan det bli enda rimeligere, og ikke minst mer næringsrikt forteller Gulbrandsen.

Supper kan varieres i det uendelige og er supert å lage hvis du har grønnsaker som begynner å bli litt slappe og må brukes opp. Varier konsistensen på suppene; kutt grønnsaker i grove biter, kok dem møre og server. Vil du ha en mer kremet suppe kan du bruke en stavmikser.

Gulrotsuppe til cirka 17 kr for 4 personer:

1/2 pose gulrot; cirka 10 kr

½ løk: cirka 2 kr

1 buljongterning: cirka 1 kr

2 dl melk: cirka 4 kr

Se oppskrift: Enkel gulrotsuppe

Fransk løksuppe til 4 personer til ca 44 kr:

5 løk: cirka 14 kr

1 buljongterning: cirka 1 kr

4 skriver brød: cirka 9 kr

2 dl gulost: cirka 20 kr

Se oppskrift: Fransk løksuppe

Restegryter til under 100 lappen

Det kan være lurt å ha oversikt over når ulike råvarer er i sesong, da disse varene ofte er billigere enn grønnsaker som ikke er i sesong. Rotgrønnsaker er ofte rimelige, og er tilgjengelig i store deler av året. De passer perfekt i gryter. Lag «restegryte» dersom du har mye grønnsaker i kjøleskapet som må brukes opp;

Rotgrønnsaksgryte til ca 100 kr

10 poteter: cirka 25 kr

4 gulrøtter: cirka 15 kr

½ kålrot: cirka 12 kr

1 sellerirot: cirka 41 kr

300 g hodekål: cirka 10 kr

Se oppskrift: Rotgrønnsaksgryte

Pimp opp den billige spagettien med rimelige basisvarer

Mange tyr til pasta fordi det er svært rimelig og passer til det meste. Det er enkelt å la pasta spille hovedrollen i måltidet. Serverer man pasta med gode råvarer enten i form av en digg pastasaus eller råvarer som tar like stor plass som pastaen, vil man få et godt og næringsrikt måltid som vil mette mer enn dersom det kun serveres pasta.

Spagetti med kål og soltørkede tomater til 4 pers ca 100 kr: 

1 pakke fullkornsspagetti: cirka 20 kr

½ løk: cirka 2 kr

2 båter hvitløk: cirka 1 kr

¼ hodekål eller nykål: cirka 4 kr

4 store aromasopp i båter: cirka 6 kr

3 dl matfløte: cirka 20 kr

4 ss soltørkede tomater i strimler: cirka 15 kr

50 g finrevet gulost: cirka 30 kr

Se oppskrift: Spagetti med kål og soltørkede tomater

Wok i en fei!

Mange har hektiske hverdager der middagen må gå kjapt. Wok er noe av det raskeste du kan tilberede, det krever bare litt tid til kutting først. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet, kan man tilberede smakfulle middagsretter på under 15 minutter.

Wok med gulrot til 4 personer til cirka 70 kr:

1 finhakket rød chili: cirka 2 kr

3 båter knust hvitløk: cirka 2 kr

1 ss revet ingefær: cirka 5 kr

½ rødløk istrimler: cirka 4 kr

2 gulrøtter i strimler: cirka 6 kr

¼ rødkål: cirka 3 kr

100 g ristede cashewnøtter: cirka 20 kr

Saften av en lime: cirka 3 kr

I pk eggnudler: cirka 20 kr

Se oppskrift: Wok med gulrot

Serveres med den proteinkilden du vil

Både wok, supper, gryter og spagetti kan serveres med et proteinrikt alternativ som fisk, bønner, linser, kylling eller kjøtt. Det er helt opp til deg. Et vegetarisk alternativ med linser og bønner er proteinrikt, fiberrikt og veldig rimelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *