50 ÅR: Barselklubben har holdt sammen i 50 år. F. v.: Ingeborg Sydsæther (73), Wiel Skare (80), Petra-May Jonassen (87), Britt Sannum (78), Snefrid Martinsen (75), Tove Andersen (75), Liv Thollefsen (84) og Sigrid Røsshammer (74).

50 år i barsel

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i august 2016.

Historien til de åtte kvinnene som møttes til feiring i Årkvislaveien i Lier sist uke, er virkelig unik. Hvem har vel hørt om en barselklubb der alle medlemmene fortsatt er med – 50 år etter?

Den femte august i 1966 hadde alle nedkommet med babyene sine. Og dette var datoen de hadde satt for et postpartum treff. En av damene bestilte bord på Håndverkeren, og de andre hadde som oppgave å møte opp. Det ble starten på en 50 år lang tradisjon.

Hver måned

–Vi fikk så god kontakt da vi møttes på svangerskapskurs, så vi ville fortsette å møtes. Men ingen av oss hadde noen anelse om at det skulle vare så lenge, sier Britt Sannum, som er vert denne jubileumsdagen.

De avtalte å møtes en gang hver måned, og den avtalen har holdt sånn noenlunde. I ferier og perioder av livet med andre ting som opptok, har det hendt at møtet ble utsatt.

–Vi møtte opp hos hverandre med påsmurte snitter, sånn at den som åpnet hjemmet sitt ikke skulle få alle utgiftene til mat og drikke, sier Petra-May Jonassen.

25 ÅR: Det har blitt noen minner og fotoalbum i løpet av de 50 årene. Her er et minne da barselgruppa ble omskrevet i Drammens Tidende for 25 år siden. F. v.: Sigrid Røsshammer, Tove Andersen, Ingeborg Sydsæther, Snefrid Martinsen, Liv Thollefsen, Petra-May Jonassen, Wiel Skare og Britt Sannum.

Ingen vinåpner

–En gang i blant har vi fest også, og tidligere dro vi på turer med mennene våre og ungene. En gang skulle vi ha ost- og vin-party. Alle kom med rødvin og camembert, som var en ny ost på det norske markedet den gangen. Men det ble jo litt kjedelig meny da, med bare camembert.

–En gang dro vi på hyttetur med en kasse vin, og ingen vinåpner, forteller Snefrid Martinsen.

–Vi løste det jo, ved hjelp av en dor og en hammer fikk vi da vin.

En periode av de 50 årene de har fulgt hverandre, reiste de hjem til Sigrid Røsshammer, som bor på Kolbotn. Da måtte de innom Oslo, og damene fra Drammensområdet utnyttet sjansen til å shoppe litt i hovedstaden.

–Vi dro alltid innom Galligani og kjøpte glass, minnes de.

FESTBORD: Det er en spesiell dag når de skal feire at det er 50 år siden første gang de møttes etter at babyene var født. Da dekkes det på et fint bord, og det skal nytes deilig mat. Vertinnen er Britt Sannum, nummer fire fra venstre.

Tradisjoner

På bursdager, og særlig runde dager, gjør de litt ekstra for hverandre. En gang Petra-May feiret rundt tall ble hun hentet av en blomsterpyntet lastebil.

Årlig tur ut til en av medlemmenes hytte på Jærdalstangen har vært fast tradisjon, det samme har grillfest på Galterud hos en av de andre.

Det har vært 50 år med gleder og sorger som er delt over snitter og vin, og de har fulgt hverandres barn.

–Alle har skikket seg bra, ingen i fengsel, spøker de.

–Men de er jo bare 50 år enda, så alt kan skje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *