Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2010.
Du ser dem uansett hvor du er, offentlige kontorer, skoler og kjøpesentere: Skiltene. De lages av Buskeruds største attføringsbedrift, Dias på Gulskogen.
Og straks får du se de på det nye kjøpesenteret på Gulskogen også. Politihuset på Grønland, Drammen kommune og mange store og små firmaer har bestilt sine skilt fra Dias.
For yrkesvalghemmede
I år er det 50 år siden en gruppe humanitære organisasjoner i Drammen ble invitert til å drøfte mulighetene for å starte en virksomhet for yrkesvalghemmede. Initiativtaker var disponent Oddvar Bjerknes ved Nøsted Bruk A/S, som også var formann i Drammen Handelstands Forening. Invitert var også direktør Mogens Oppegaard ved Moss Glassverk, som hadde startet lignende virksomhet i Moss.
Det ble nedsatt et styre og virksomheten IFY A/S – Industri for yrkeshemmede ble dannet. Sammen med arbeidskonsulent Eva Bryn ble det arbeidet med å kartlegge arbeidsoppgaver, og Bjerknes åpnet lokaler i sin egen bedrift, Nøsted Bruk.
Dobbel verdi
– I dag er vi en svært moderne salgs- og produksjonsbedrift, sier salgssjef Ketil Garnås Nikolaisen. – Vi konkurrerer i et åpent marked, og forventer ingen særbehandling. Men vi håper at bedrifter innser den doble verdien ved å samarbeide med oss.
Dias tilbyr 225 kurs- og opplæringsplasser via NAV, og noen av dem ender opp med fagbrev. 700 mennesker er innom og deltar på et eller flere opplæringsløp i løpet av et år, og 115 er ansatt, hvorav ca 60 i opplæring via NAV.
– Fokuset er på den enkeltes ressurser, videreutvikle disse og finne veien tilbake til arbeidslivet, sier Marianne Bjørnerud Jacobsen, som er selger i montasjeavdelingen. – Og her er alle typer mennesker, fra direktøren som møtte veggen til mennesker som ikke har det samme utgangspunkt som andre.
Fagbrev
Dias har mange områder de fokuserer på. Det er tynnplateverksted, montasjeavdeling, skiltavdeling, lager/transport og data. Det er også opplæringsplasser innen kontor og administrasjon og bedriften har eksterne tilbud i samarbeidende bedrifter.
I tynnplateavdelingen jobber brødrene Arman (26) og Armin (22) Saboohian. De flyttet til Drammen fra Kongsvinger for å ta fagbrev i tynnplatearbeid. Opprinnelig er de fra Iran, og har bodd i Norge i syv år.
– Til høsten har vi forhåpentligvis fagbrev og får oss jobb i en eller annen bedrift, sier Arman. – Kanskje her, eller helst på Kongsvinger der vi har venner.