TREDJE GENERASJON: Heidi og Frode Falk er tredje generasjon Falk som driver Falk Møbler. Det var Frodes bestefar Karl Oscar som startet butikken i 1950.

60 år med møbler

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2010.

Falk Møbler fyller 60 år i disse dager, og fortsatt drives butikken av en Falk. Frode Falk (49) har jobbet i butikken siden han var ferdig med russetida.

Det var bestefar Karl Oscar Falk som startet Falk Møbler i 1950. Den første tiden drev han fra Losjeplassen, så ble butikken flyttet dit den ligger i dag. Da Karl Oscar døde i 1961, tok hans tre sønner over, deriblant Frodes far Frank. Ett barn fra hver av brødrene drev videre fra 1996, men i 2008 overtok Frode Falk og kona Heidi driften.

Generasjoner

– De andre ville gjøre andre ting, og det har jeg forståelse for, sier Frode Falk.
– Det er veldig spesielt å drive sammen med familien, generasjon etter generasjon. Vi var tre som drev tett sammen, og det gir nye utfordringer når de blir borte. 

Frode og Heidi har to barn på 21 og 25 år. Det er fortsatt usikkert om møbelbutikken går i arv til neste generasjon.

– Det er ikke noe jeg forventer at de skal, jeg vil de skal ta sine egne valg, sier han.

For Frode Falk har det aldri vært snakk om noen annen karriere enn møbler.

– Jeg tror nok jeg er en sånn type som egentlig kunne ha solgt hva som helst, og at familien allerede hadde en møbelbutikk, passet meg fint. Jeg er en kremmertype som liker kontakt og kommunikasjon med mennesker, sier han.

Trendene

Falk Møbler har bevisst valgt å stå utenfor kjedene. 

– Det gir oss mer frihet, sier Frode Falk.

I løpet av de 30 årene Frode Falk har drevet i familiebedriften har han sett mange trender komme og gå. 80-tallets rosa og pastell, 90-tallets furu, senere minimalisme og shabby chic. Innkjøpene og utvalget står han og kona for.

– Så lenge vi finner kvalitetsmøbler i Norge, handler vi der. Ellers handler vi en del fra nabolandene. Det er kvalitet vi er på jakt etter, sier han.

Han innrømmer at de har bommet innimellom.

– Kanskje fordi vi ikke hadde helt følelsen med akkurat de møblene. Og fordi lokalene her ikke passer til alle typer møbler.

Fortsatt er det en del furumøbler i butikken. Er ikke den trenden borte for lengst?

– Folk har ikke furu hjemme lenger, sier Frode Falk.
– Men på hytta skal det være furu og norske møbler.

Skomakerens sønn

Frode Falk kunne ikke tenkt seg å gjøre noe annet. Han stortrives med butikken, selv om arbeidstimene fort overstiger normal uke. Det er ni årsverk i butikken, og mange av dem har jobbet der i flere år. De jobber også mer eller mindre full tid.

– Det er viktig for kundene våre at de møter igjen de samme menneskene, det gir trygghet, sier han.
– Vi har jo ofte seksdagers uke, Heidi og jeg.

 Det Falkske hjemmet i Krokstadelva er nok fylt til randen av kvalitetsmøbler hvor alt står i stil og er til enhver til oppdatert som i interiørmagasinene, tror vi.

– Nei! Hjemme har vi en salong som er nesten tjue år!

Feiringen

Markeringen av 60 år som møbelhandler i Drammen vil foregå neste helg. Da blir det blant annet sponsing av DHK førstkommende tirsdag, den gamle Bedforden fra 1961 skal stå på torget med jazzband på lasteplanet lørdagen etter, og det blir selvsagt bursdagskake med kaffe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *