SØT FROKOST: Det er slett ikke uvanlig at Tor Kristensen (t.v.) og kollega Bjørn Kristensen møtes til frokostkaffen med hver sin søtsak. 

90 søte år

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i april 2010.

Drammendrops jubilerer. Det er i dag 90 år siden den første dropsen trillet ut av dropsmaskinene i den lille fabrikken på Tangen.

I dag er det Eiker Vekst som har salgsrettighetene til Drammendrops. Firmaet har også andre godsaker som marsipan og kokos- og sjokobrød, og må være Norges svar på Charlie og sjokoladefabrikken der den ligger godt gjemt i Mjøndalen.

Dropshistorien

Historien om Drammendrops startet i 1900, da Karl M. Hansen startet kaffebrenneri og kolonialbutikk på Tangen. 18 år senere reiser sønnene Knut og Ragnar til Tyskland for å lære seg sukkertøymakeryrket.  I 1920 er de tilbake i Drammen og starter dropsfabrikken Metier. Denne produksjonen drev de sammen i nærmere 70 år. I 1987 kjøpte familien Strand fabrikken og med hjelp av brødrene Hansen ble far Knut og datter Cathrine snart drevne sukkertøymakere. 

FRUKTSUKKER: Strengt tatt lite frukt i disse produktene, men gode og lekre er de!

I 1999 overtar Fritjof Strand etter sin far, og bror og søster driver Metier Drops videre. Etter hvert tar de med seg de gamle maskinene og kunnskapene og flytter til Oslo. Der foregår produksjonen ennå, og nå med Eiker Vekst som økonomisk driver og selger av dropsene.

– Vi er i ferd med å bytte ut kremmerhusposene nå, og har blant annet laget en boks vi sender ut til butikkene våre som enkelt settes på disken og blir et fint salgstativ, sier Bjørn Kristensen.

 – Vi forandrer lite, for dropsene er godt innarbeidet i markedet. 

Kronerettighetene

– Dropsene går i jevnt tempo, slik de har gjort i alle år. Det er tydelig at det ikke er nødvendig, eller ønskelig å endre på de produktene, sier markedssjef Bjørn Kristensen. 

– Vi har prøvd å introdusere nye smaker, men det er kjernen som alltid har vært der som folk vil ha.

Og kjernen er smørmalt, anisdrop, assosiert fylt, bringebærdrops, fruktblanding, polkaputer, sitronputer, kamfer og kongen av Danmark. Drops til å suge seg sår i munnen av, men som man likevel må ha bare en til av.

– Drammendrops er de eneste som har rettighetene til å bruke kongekronen på dropsene, sier Bjørn. – Alt annet er etterligninger!

KRONEN: Det er bare Drammendrops som har lov til å ha kronemerket på sine Kongen av Danmark.

Norsk marsipan

– Marsipan er jo litt sunt, da, smiler Tor Kristensen som er produktsjef. 

– Vår inneholder 40 prosent mandler, og mandler er sunt! Og mørk sjokolade.

Marsipanfabrikken kjøpte de billig fra Sverige for fire år siden, det var en liten familiebedrift som skulle legges ned. Nå er produksjonen flyttet til Mjøndalen, og til tross for nyansatt konditor klarer de ikke å levere nok marsipan til høytidene.

– Det er sesongvare, vi produserer ikke marsipan i perioden fra påske til juni, sier Tor – Men resten av året går produksjonen jevnt og trutt, og til jul og påske er det absolutt høysesong.

Håndpakkes

Eiker Vekst er en attføringsbedrift med ansatte som ellers ville hatt små sjanser på arbeidsmarkedet. På grunn av dette, blir produksjonen av marsipan særdeles nøyaktig og resultatorientert.

– Hver eneste pose som sendes til butikkene er håndpakket. Hver marsipanfigur har sin plass, og derfor ser det så lekkert ut, sier Tor Kristensen. 

– Det har bedriftsmarkedet funnet ut også, og vår ”fruktkurv” i marsipan har blitt en slager. 

– En av kundene våre er en tannlegeklinikk, de kjøper gulrotmarsipan!

Rundt 35 personer er involvert i marsipanproduksjonen.

HÅNDPAKKET: Marsipanposene er pakket for hånd for å gi et mest mulig delikat inntrykk.

Ferskvare

Kokos/sjokobrød er en annen søt sak under paraplyen Eiker Vekst. Den produseres av Munkfabriken, en svensk fabrikk som har produsert disse i 30 år. Fløteskumbrødene med eller uten kokos har forbausende lite kalorier og er uten gluten og laktose. 

– Dette er ferskvaregodteri, sier Tor og Bjørn, begge med etternavn Kristensen. 

– Til morgenkaffen tar vi oss gjerne en sånn en, og de er klart best når de er helt ferske. 

Den fjerde og siste godterivarianten som leveres av Eiker Vekst er Vandergeeten konfektsjokolade. Dette er søte sjokoladehjerter pakket i fargerikt papir med påskrift som ”Jeg elsker deg” og ”Glad i deg”.

Eiker Vekst har i dag 38 fast ansatte, og rundt 160 er til sammen knyttet til bedriften på ulike tiltak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *