Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juni 2010.
Mirjam Ødegård er ikke den som bare smeller sammen en kake og lar det stå til. Nei, hennes kaker er de reneste kunstverk!
Hun startet kakebakeriet Kakemomsen i mars i fjor. De første månedene mottok hun tilskudd under etablering fra NAV mens hun jobbet seg opp en brukbar kundekrets.
For billig
Nå har hun knapt en fridag i sikte, og hun vet hva problemet er:
– Det ser ut til at jeg er for billig! Konkurrentene tar rundt det dobbelte i pris enn meg, så her må noe gjøres.
Hun er veldig glad for at kakene går som varmt hvetebrød, men drømmen er å lage eksklusive kaker som virkelig vekker oppsikt. Og som naturlig nok koster litt mer.
– Jeg har hatt kakebaking som hobby i fem års tid før jeg startet firma i fjor. Da bestilte venner og kjente kaker av meg, forteller Mirjam. – Det kom til et punkt hvor jeg sto ved valget om jeg skulle fortsette å ha det som hobby, eller satse på kaker som levevei.
Inspirasjon
Hun er oppvokst med baking, foreldrene drev et bakeri. Men utdannelse har hun ikke.
– Jeg bare liker å lage fine kaker, og har lært meg det selv etter hvert som jeg har praktisert det, sier hun. – Og jeg henter mye inspirasjon på nettet, særlig amerikanske sider.
Mens nystartede firmaer ikke tar ut egen lønn de første årene, har hun faktisk klart å tjene seg til en anstendig lønn.
– Det var litt smått med oppdrag på senvinteren, sier hun. – Såpass at jeg lurte på hva jeg egentlig drev med.
Nå på sommeren leverer hun opptil syv kaker til hver helg, og da mange bryllupskaker.
Hjemmeværende
Det lille bakeriet ligger i kjelleren i huset på Åssiden. Der har hun alt hun trenger, og ingrediensene handler hun mest i matbutikken.
– Det er ekte saker i mine kaker. Ingen erstatninger for noe som helst, og derfor smaker de også hjemmebakt, sier hun.
Mirjam jobber på spreng med kakene mens ungene er i barnehagen. Til høsten begynner den eldste på skolen.
– Jeg er ikke tilhenger av SFO, så jeg vil at ungene skal oppleve meg som en mor som er hjemme når de kommer fra skolen, sier hun.
Mer plass
Fordi hun gjerne vil være hjemme med ungene på ettermiddagene, har hun valgt å beholde bakeriet hjemme i kjelleren. Egentlig hadde hun trengt større plass.
– Jeg tjuvlåner kjøleskapet oppe på kjøkkenet vårt når jeg skal oppbevare seks-sju kaker før levering, sier hun. – I hektiske perioder skulle jeg hatt mer enn en stekeovn og flere kjøleskap.
Derfor satser hun altså på å lage mer eksklusive kaker til høyere pris.
– Det er marked for det også, sier hun, – for flere av kundene har sagt at de er villige til å betale mer bare jeg leverer.
De fleste kundene bestiller kaker via nettet eller telefon. Hun har ikke utsalg hjemme, men kakene kan hentes der.