40 sukkerfrie år

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juli 2012.

Om du tåler både gluten og sukker, er det slett ikke sikkert du har hørt om Jonassen & Co. Familiebedriften på Åskollen har reddet mange mager.

I 1972 drev Steen Anker Johansen og en kollega kolonialforretningen på Losjeplassen. Der hadde han en kollega som hadde diabetes, og som dermed ikke kunne meske seg med noe søtt og godt.

– Det var slik råd for diabetikere var den gangen. De skulle holde seg unna sukker, sier Johansen senior.  

Drammen Kjeksfabrikk

Han klarte å stable sammen et lite utvalg sukkerfri sjokolade og konfekt, og etter en stund fikk han et samarbeid med en av svigersønnene til baker Bøhm som drev Drammen Kjeksfabrikk. Da ble det også sukkerfrie kjeks.

– I flere år var kolonialen på Lojseplassen det eneste stedet diabetikere fikk kjøpt sukkerfrie varer, sier Steen Anker. – Kjeksen pakket vi og kjørte rundt til flere butikker på Østlandet.

Jonassen & Co ble etter hvert en familiebedrift. I dag jobber de tre voksne barna der, datteren Lise Askjem, sønnene Jan Reidar og Ole Sten Johansen. Svigerdatter Anne og mor Bjørg jobber også der. De har kontorene sine hjemme i huset på Åskollen, mens varelageret er på Holmen. De omsatte for 26 millioner kroner i fjor.

Blaff

Etter noen år kom light-produktene på markedet, og varene til Jonassen & Co var ikke lenger like etterspurt. De begynte å se seg rundt etter andre varer, og importerte og solgte blant annet Longo Vital, som er å få kjøpt ennå.

– Mange av de såkalte helsekostproduktene er bare noen blaff, sier han. – Det som ikke virker, forsvinner fra markedet igjen ganske fort. Men Longo Vital må tydeligvis virke, for folk fortsetter å kjøpe den.

På det meste hadde firmaet 15 ansatte, og de holdt til på Åssiden. Da hadde de også startet med salg av helsekost som korn og mel, og i en periode satt fire damer og pakket varene på heltid i en nedlagt kolonial.

Da legen Fedon Lindberg introdusert sin lavkarbokur på begynnelsen av 2000-tallet, ble det ville tilstander for det lille firmaet på Åskollen. De importerte og solgte fruktsukker etter at ukebladene og avisene slo stort opp om at vanlig sukker var ren gift, og at det var fruktsukker som gjaldt.

– Vi satt og pakket fruktsukker natt og dag, hele familien, sier Steen Anker Johansen. – Dessverre var også fruktsukkeret et blaff. Det er like ille som vanlig sukker når det gjelder glykemisk indeks.

HUSK: Steen Anker Johansen holder FiberHusk – bestselgeren i firmaet. Før FiberHuskens tid var det vanskelig å få til gode brød med glutenfritt mel.

Gluten

Tydeligvis hadde Steen Anker Johansen opparbeidet et visst ry med sin diabetikersatsning. Rikshospitalet var i startgropen på å finne ut at enkelte pasienter rett og slett ikke tålte gluten. De tok kontakt med Jonassen & Co. Steen Anker tente på utfordringen, og leverte resultatet etter en liten periode med research: mel uten gluten, et hvitt, fint mel.

– Det var ikke noe særlig til å begynne med. Brødet man bakte av dette melet ble smulete og veldig ”loffete”, sier Johansen. – Nå har vi FiberHusk – bestselgeren vår som bidrar til å gi brødet mer normal karakter. 

Men glutenfrøet var sådd, og nye og bedre produkter så dagens lys. I dag er Jonassen & Co registrert ved de fleste handelskammere i Europa, slik at de får henvendelser så fort noe nytt kommer på markedet. De har den desidert største kunnskapen om cøliaki, og startet også Cøliakiforeningen i Norge.

– Vi har også vært behjelpelig med råd og kunnskap til leger og ernæringsfysiologer, sier Steen Anker Johansen, som får flere telefoner hver eneste dag med spørsmål, både fra fagfolk og pasienter.

I dag har Jonassen & Co 250 artikler uten gluten. Varene selges stort sett i dagligvareforretninger, og via ganske nye nettsider.

– Allergimat er den raskest økende varegruppen i dagligvarebutikkene, sier Steen Anker Johansen.

Hveteallergi

– Jeg har møtt mennesker med cøliaki, og sett dem bli helt nye mennesker etter kort tid på glutenfri kost. Det er moro! Men du har også en annen gruppe som reagerer på hvetemel, og det er en raskt voksende gruppe. De har rett og slett hvetemelallergi, sier Johansen.

– Jeg kjenner mange som har fått et langt bedre liv etter å ha kuttet ut hvetemelet fra kosten, sier Lise Askjem. – Jeg tror dette er den nye, store gruppen man får finne gode produkter til.

Folk med cøliaki reagerer på gluten som finnes i hvetebyggrugspeltemmer, enkorn og til dels havre. Ved hveteallergi kan man spise de andre kornsortene foruten hvete.

Kaffe og te

Kaffe fra merket Idee har lenge vært blant sortimentet til Jonassen & Co. 

– Jeg har vært ”ansatt” siden jeg var rundt seks år, smiler Jan Reidar. – Da var jobben min å klistre merkelapper på kaffen vi selger.

Det måtte nemlig klistres over fordelen ved denne kaffen, som ikke inneholder garvesyre og derfor er skånsom mot magen. 

– Vi har ikke lov til å reklamere med det i annonser eller på pakken, sier far Johansen. – Det som gjør denne kaffen skånsom, er at kaffebønnen skrelles for voks og skall før den brennes og males. Med det forsvinner garvesyren også, men ikke smaken eller virkingen.

Te fra merket Teekanne er relativt nytt. Det er et stort merke i resten av Europa, og det gjenstår å se om det faller i smak for nordmenn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *