KOPI: Endene på Gulskogen gård skal ha det staselig, derfor har de fått et andehus som er en kopi av hovedhuset på gården.

Andebu på Gulskogen

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2014.

Da Gulskogen gård åpnet forrige torsdag, sto det en spesiell overraskelse venter endene. Nemlig et lite hus der de kan flytte inn. Huset er kopi av det staselige våningshuset på gården.

–Vi er opptatt av å ta godt vare på fuglene våre, både moskusendene og påfuglene er populære innslag i den vakre parken, sier leder i Gulskogen Gårds Venner, Sonja Gåsvær Jacobsen.  Venneforeningen har i flere uker vært i gang med raking og rydding, for å klargjøre det trivelige hageanlegget som åpner for publikum 1.mai. Og nytt av året er altså dette flotte andehuset som ligger i dammen mot rundkjøringen ved Gulskogen.

Kopi

–Huset heter Andebu og det er en meter-stor kopi av hovedhuset på gården, sier Sonja.

Andebu er bygget av karene på hobby-verkstedet på Losjeplassen bo- og servicesenter og de har lagt ned mye omtanke og arbeid i dette prosjektet.

–De har tatt ordentlige mål, snakket med ornitologer og fått analysert fargen nøyaktig. Og taket er valmet, sier Sonja Gåsvær Jacobsen

–Andebu vil bli en trivelig tilvekst til Gulskogen gård. Vi håper at endene vil like boligen sin og ta den i bruk.

Moskusand

Åpen dag

Det vil arrangeres åpen dag 1. juni som tidligere år. Denne sommerfesten har vist seg å være svært populær blant drammensere, og spesielt er det hoppe-i-høyet som er veldig morsomt for de minste – og litt større barna.

–Noen hopper igjen og igjen, og synes det er like morsomt hver gang, sier Sonja.

Under den åpne dagen vil det være flere som stiller ut aktivitetene sine, og urteforeningen som har planter på Gulskogen gård vil som vanlig være til stede og lære bort folk tips og råd om urter.

–Det blir også kiosk med salg av vafler og drikke, og vi håper riktig mange kommer for å kose seg her den første søndagen i juni.

Akkurat nå foregår skraping av ytterveggene på hovedhuset. De har vært angrepet av svartsopp som har vært lite flatterende. Målet er at veggene skal fremstå rene og fine igjen til den åpne dagen.

FAKTA:

Gården Søndre Skogen var i slutten av 1700-årene eid av en velstående bonde, Hans Hansen Gulskogen. Da han kom i fengsel og døde, gikk gården på auksjon i 1793. Peter Nicolai Arbo og Anne Cathrine Collett, byens rikeste jet-set, slo til. I løpet av få år var husene på Gulskogen ombygd til klassisistisk landvilla etter engelsk-danske forbilder, og nedre del av jordveien opparbeidet til en 30 mål stor landskapspark. I begynnelsen av 1800-årene var Gulskogen én blant mange lekre landeiendommer som lå i et belte på hver side av Drammenselva. Byggherren flyttet til Danmark etter 1809. Gulskogen ble forpaktet bort og ble lite brukt som lystgård. I 1828 ble gården fast bolig. Byggherrens slektning, overlærer ved latinskolen i Drammen, Christian Fredrik Arbo og hustru Marie Christiane Rosen, flyttet inn. Siden har gården vært bebodd av etterkommerne. Maleren Peter Nicolai Arbo (1831-92) og arkitekten Christian Fredrik Arbo (1876-1951) bodde her i lange tidsrom. Gårdens siste eier var tekstilkunstneren Ingeborg Arbo (1872-1958).

Huset er møblert som i Arbofamiliens tid, og uthusanlegget står intakt. Parken er også bevart. Her er nøttelund, dammer, og prydparterrer. Lindealleen er 265 m. Parken kan også by på Norges eneste bevarte labyrint av lindetrær.

KILDE: DRAMMENS MUSEUM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *