SPRÅKMEKTIG: Dr. Gaurav Sharma snakker seks språk flytende, noe som kan være en fordel i Drammen med 20 prosent innvandrere.

Ny, språkmektig lege

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i januar 2011.

Dr. Gaurav Sharma er indisk av opprinnelse, og snakker flytende norsk, dansk, engelsk, russisk, hindu og urdu. Nå har han etablert privat praksis i Drammen.

I tillegg til sin tradisjonelle medisinske utdannelse fra India og Russland, har han avlagt de obligatoriske eksamener her i Norge også, slik reglene er. Han begynte sin legepraksis i Telemark som ansatt av kommunen. Deretter var han på et pleiehjem i Røyken. Nå driver han privat praksis på St. Joseph, og som fastlege i Oslo.

Mer tid

– Jeg merker stor forskjell på det å være i det offentlige og det å drive privat. Jeg kan gi langt mer tid til pasientene som kommer til meg i min private praksis, sier han.

Tilmålt tid hos fastlegen er et problem, både for lege og pasient. Ikke alle problemer kommer frem på bordet, og det kan fort bli en pilleløsning fremfor en mer helhetlig vurdering. Rett og slett fordi tiden ikke strekker til før neste pasient. Hos dr. Sharma må pasienten betale for hele konsultasjonen av egen lomme, derfor er han bevisst på at han må yte det lille – eller store – ekstra for at pasienten skal føle at det er verdt det.

– Jeg slipper ikke pasienten før alt har kommet frem, og sammen jobber vi oss frem til løsninger på problemet, sier dr. Sharma.

– Er det høyt blodtrykk som er problemet, vil vi kanskje bli enige om en livstilsendring. Men ikke før vi har målt blodtrykket i flere situasjoner, og da gjerne en 24-timers overvåkning.

Erfaringene dr. Sharma fra pleiehjemmet i Røyken gjør at han vet at eldre mennesker ikke husker alt de gjerne ville ta opp med legen, derfor er ekstra tid viktig for denne pasientgruppen.

Livsstils-Norge

Han kommer fra et område nordvest i India, rundt 40 mil fra hovedstaden. I India er det ikke så mye fokus på livsstil som her. 

– Det er lite fokus på trening og velvære i India, sier dr. Sharma.

– Nordmenn er flinkere til det. Derfor er det lettere å snakke med pasienter om det de gjør feil i forhold til livsstil og helse.

Antall pasienter pr lege i India er langt høyere enn her. Der kan en lege ha 40-50 pasienter hver dag, mens her i Norge er det vanlig med 10-15.

– Det heter seg at indiske leger er blant de dyktigste i verden, sier Sharma.

– Jeg tror det har med å gjøre at de får meget bred erfaring siden de har så mange pasienter.

Hinduist

Gaurav Sharma trives godt i Norge og Drammen. Han har bosatt seg på Strømsø, og giftet seg med en norskindisk jente oppvokst i Trondheim. Det var en nettflørt som endte i ekteskap og to barn. Kona jobber også innen helsevesenet.

– Drammen er en spennende by der man kan oppleve et mangfold, mener han. 

Her er det også rom for å praktisere sin religion i den grad han har tid. Som hinduist har han valget mellom et tempel i Slemmestad og et på Åssiden. På Åssiden er det planer om å bygge nytt tempel.

– Religion blir mer og mer skjøvet i bakgrunnen i hverdagen, men jeg prøver å dra innom når jeg kan.

I Drammen har han også en storfamilie. Foreldrene bor fortsatt i India, men her har han sin kones familie og onkler og tanter fra India. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *