Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen desember 2010.
På Levende verksted på Muusøya arrangeres julemarked i hele desember. Her kan du kjøpe flotte julegaver som betyr mye for deg som giver, for mottakeren – og ikke minst for de som lager dem.
– Jeg jobbet som hjemmehjelp i mange år, sier Åse Blakstvedt.
– Ble enke altfor tidlig og hadde to barn som jeg ble alene med. Jeg har vel alltid vært ganske full av angst, og opplevde traumatiske ting som barn. Jeg ble redd for at noen skulle ta fra meg ungene. Da jeg ble samboer med en mann som både var voldelig og truet med å ta fra meg ungene, ble det for mye for meg.
Traumer og redsler
Åse ble flink til å skjule. Ingen skulle se hvordan hun hadde det. Samboerens trusler om at han skulle ta barna hennes, ble sanne for henne, og hun levde med denne frykten lenge. Når barna ble store, ble hun sykere. Tilslutt var det ikke mulig å jobbe mer, og hun ble pasient på Strømsø Psykiatriske senter.
– Jeg isolerte meg helt en stund. Tok ikke telefonen, selv om jeg så at det var ungene som ringte. Men hun fikk hjelp til å fungere sånn noenlunde på Strømsø Psykiatriske. Og derfra begynte hun å bruke Levende Verksted. Nå har hun gått her omtrent daglig i tre år, og stortrives. Hun er veldig kreativ, og strikker og syr de vakreste ting.
Liknende historie
Berit Sand forteller en liknende historie. Hun har faktisk vært bruker av Levende Verksted i 15 år.
– Jeg ser på det som en jobb, sier Berit, som er på plass hver eneste dag bortsett fra når hun har sommerferie.
Berit lider av det hun kaller konfliktangst, noe som gjør at hun har problemer med å jobbe i et vanlig miljø. Hun er hjelpepleier av utdannelse, og jobbet nattevakter.
– Veldig typisk for mennesker med angst at de jobber om nettene, sier daglig leder ved Levende Verksted, Gøril Poulsen.
– Da slipper de å forholde seg til masse mennesker og ting som skjer.
Berit møtte veggen, og nå er hun takknemlig for at hun har dette stedet å gå til.
– Jeg liker så godt å bruke hendene mine til håndarbeid, sier hun.
– Og her føler jeg meg helt trygg.
Selv syk
Levende Verksted har eksistert i 24 år, og brukerne er mennesker som har fått en psykisk lidelse. Det er et lavterskeltilbud, og det spiller ingen rolle om man venter på diagnose, er under behandling eller bruker senteret som en slags arbeidstrening for å komme tilbake til en normal hverdag igjen.
Gøril Poulsen startet Levende Verksted sammen med to ergoterapeuter fra Lier. Hun var selv syk på den tiden, og var med som en bruker.
Den gang holdt de til i det gamle røde kråkeslottet i Bergstien, et sted hun tenker tilbake på med gode følelser til tross for frosne vannrør og iskalde rom.
Gøril sliter fortsatt med angst, og sier hun lever greit med den nå.
– Jeg vil vise de nye brukerne våre at det går an å leve et helt greit og normalt liv med angst, sier hun.
Første i landet
Levende Verksted var det første brukerstyrte tiltaket for mennesker med psykiske lidelser. Den gang på 80-tallet møtte tiltaket også en del motstand, for det var nærmest litt uhørt at brukerne skulle finne ut hva som var best for dem.
– Det kom fagfolk fra hele landet for å observere oss, og etter hvert spredte ideen seg, slik at lignende tilbud finnes mange andre steder også.
I dag er det rundt 40 brukere som betaler sin egenandel på 300 kroner i året. Brukerne lager mange fine ting, enten til seg selv eller som selges på julemarked. Verkstedet arrangerer også kurs i forskjellige ting, og rett som det er tar de seg en harrytur eller mer kulturelle turer til museer og opplevelser.
To ansatte
Tove Gaustad er den sist ansatte på Levende Verksted. Hun deler en 100 prosent stilling med Gøril Poulsen, og sørger for at brukerne får det de trenger samt kreative ideer.
– Tove er den kreative av oss, sier Gøril.
– Hun er så flink med håndarbeid! Jeg er vel flinkest til andre ting.
Det er Drammen kommune som er så greie at de betaler lønnen deres.
– Det har de egentlig ikke noen plikt til, for her er det brukere fra de fem nederste kommunene i Buskerud, sier Gøril.
– Vi er veldig takknemlige for at de gjør det mulig å drive dette stedet, som betyr så mye for brukerne våre.