Hver tredje nordmann oppgir at de eller noen i familien har hatt behov for psykisk helsehjelp de siste to årene. Det er de yngste som sliter mest. – Vi ser også at stadig flere unge mennesker blir uføre.
Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Hovedårsaken til at mange trenger hjelp, er slit og problemer i hverdagen. 54 prosent av nordmenn mellom 25 og 34 år oppgir dette. 33 prosent mellom 18 og 24 år oppgir at det skyldes alvorlige sykdommer.
– Psykiske lidelser er en vanlig diagnose for uførhet også blant våre kunder, og én av tre som mottar uføreutbetalinger er grunnet dette, sier Therese Barski, som jobber med personforsikringer i Fremtind.
Fremtind har en stor markedsandel på private uføreforsikringer, også kalt uførepensjon. Forsikringsselskapet ser en markant økning de siste årene, både i hvor mange som mottar utbetaling og størrelsen på utbetalingene.
De yngste mest behov for hjelp
Det er de yngste som i størst grad oppgir at de selv eller noen i familien har hatt behov for profesjonell hjelp på grunn av psykiske problemer de siste to årene. 44 prosent av nordmenn mellom 25 og 34 år, og 42 prosent av de mellom 18 og 24 år, oppgir dette.
– Det er ikke overraskende at det er flest unge som sliter. Våre tall viser at dette er en utvikling som startet for flere år siden. Vi ser også at stadig flere unge mennesker blir uføre, sier Barski.
Fersk statistikk fra Nav viser at andelen uføre blant de yngste er rekordhøy. Unge uføre under 30 år utgjør en nesten dobbelt så stor andel av alle uføretrygdede sammenlignet med 2013.
Enorme kostnader
Utviklingen gir stadig flere unge dårlig livskvalitet og fører til økte kostnader for samfunnet. Myndighetene opererer med et overslag på at hver eneste unge som blir varig ufør koster samfunnet over 12 millioner kroner.
Som et forebyggende tiltak har Fremtind inngått et samarbeid med lyk-z & døtre AS*. Gjennom et syv-ukers kurs får utvalgte kunder hjelp med å få til en positiv endring i livet sitt. Målet er også å hjelpe flere tilbake i jobb.
– Lykkes vi med det, sparer vi samfunnet for store kostnader. Men først og fremst kan vi øke livskvaliteten til våre kunder. Alle ønsker å være en del av og bidra i samfunnet. Det psykososiale, som anerkjennelse og følelsen av tilhørighet, er viktig for helsen, avslutter Barski.
Dette er de hyppigste årsakene til at mange trenger hjelp
- Slit og problemer i hverdagen: 39 prosent
- Alvorlige sykdommer:22 prosent
- Utilfredsstillende studie- eller arbeidsmiljø: 14 prosent
- Blitt sittende mye alene:10 prosent
- Samlivsbrudd: 10 prosent
- Konfliktfylt familieforhold: 10 prosent
- Konfliktfylt parforhold: 10 prosent
- Økonomiske bekymringer: 7 prosent
- Vedvarende fysiske smerter: 8 prosent
- Mistet eller permittert fra jobben: 3 prosent
- Flyttet alene for første gang: 2 prosent
- Annen årsak: 19 prosent
*Lyk-z & døtre er sosiale entreprenører og alumni-bedrift i Ferd Sosiale Entreprenører. De arbeider for økt inkludering og at flere individer skal få meningsfylte, gode, aktive og selvstendige liv.