Én av tre insektarter i verden står i fare for å dø ut. WWF Verdens naturfond oppfordrer norske hageeiere til å gjøre en innsats for pollinatorer denne våren og sommeren.
– Av 210 norske biearter er én tredjedel å finne på rødlista. Det viser at naturkrisen er ikke bare noe som rammer naturen ute i den store verden, men også her hjemme i Norge. Helt “vanlige” arter som mange tar for gitt er i ferd med å forsvinne for godt, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
I takt med blant annet økt bruk av sprøytemidler, tap av leveområder, klimaendringer og introduksjon av fremmede arter har det blitt stadig færre av de livsviktige pollinatorene, både globalt og her hjemme. I dag står hele én av tre insektarter i fare for å dø ut. Det er dårlig nytt for oss mennesker.
– Insektene er naturens superhelter som utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer. De har utallige funksjoner, fra å være mat for andre arter og fungere som renholdere ved å spise døde planter og dyr, til å pollinere og sørge for at vi har mat på bordet, sier Andaur.
Hver kvadratmeter teller
For å hjelpe naturens små superhelter, inviterer WWF det norske folk til å gjøre Norges hager villere ved å plante insektvennlige planter eller la naturen i hagen stå urørt. Alle som gjør en innsats kan registrere antall kvadratmeter de “avgir” til naturen på WWFs nettsider.
– Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier, men det blir stadig færre av dem, fordi naturen ikke får den plassen den trenger. Nå som solen endelig titter frem og folk begynner å pusle utendørs, ønsker vi at de gjør en innsats for naturens små superhelter. Det er så lite som skal til, sier Andaur og legger til:
– Med noen få enkle grep, som for eksempel å la være å klippe plenen, plante blomster som gir mye nektar eller ta vare på hageavfallet, kan man bidra til å bevare naturmangfoldet og gi insektene gode og trygge leveområder.
Håp om å snu trenden
I fjor klarte engasjerte nordmenn å gjøre Norge hele 1,5 millioner kvadratmeter villere. Det tilsvarer rundt 210 fotballbaner.
– Heldigvis er engasjementet stort, og det er tydelig at folk ønsker å bidra og gjøre det de kan for å hjelpe insekter og naturen. Det gir oss håp om at vi kan snu den negative utviklingen når vi står sammen for mer natur, sier Andaur.
Slik gjør du hagen/balkongen litt villere
- Det er lite naturmangfold i en striglet plen. Klipp derfor plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» som løvetann, brennesle, veronika og hvitkløver er viktige næringskilder for insekter.
- Ha insektvennlige planter som gir masse nektar. Bruk helst stedegne blomsterplanter og unngå fremmede arter som kan bli “hagerømlinger”, slik som for eksempel lupiner.
- Ta vare på hageavfallet. En haug med gammelt gress og kvister vil etter hvert generere varme og tiltrekke seg insektene. Du kan også bygge små jordhauger som skaper tørre og varme hvile- og gjemmesteder for insektene.
- Skaff deg et insekthotell. Villbier vil elske å sjekke inn på et slikt hotell, og du vil få gleden av villbier som slett ikke stikker slik som honningbiene kan gjøre. Her kan insektene legge egg og overvintre.
- Også insektene blir tørste. Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke.
- Ikke bruk plantevernmidler. Disse kan inneholde kjemikalier som er farlige både for insekter, dyr og mennesker.
- Når det er trangt, er det lurt å boltre seg i høyden. Plant gjerne insektvennlige klatreplanter, frukttrær og bærbusker eller etabler en krydderhage. Når urtene blomstrer, tiltrekker de seg mye liv.