På fredag får elever i ungdoms- og videregående skole vite hvilke fag de skal ha eksamen i. –Mange har sin første eksamen denne våren og er nok ekstra spente, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
I mai og starten av juni gjennomføres første ordinære våreksamen siden før pandemien. Når elevene trekkes ut til ulike fag på fredag, er eksamensperioden til over 278 000 kandidater i gang.
–Etter fire år har vi nå på nytt en fullskala eksamensgjennomføring. Det blir den første eksamen for elevene som har fulgt de nye læreplanene i fagfornyelsen, sier Rosenkvist.
Spente elever
–For mange elever eksamensperioden en nervepirrende del av utdanningsløpet. For oss som lager oppgavene og systemene, er det viktig å bidra til en god og trygg gjennomføring, sier Rosenkvist.
Han oppfordrer også elever og skoler til å forberede eksamensdagen godt.
–Det kan være god hjelp for elevene i å gjøre seg kjent med eksempeloppgavene vi har laget, og ikke minst er det viktig å være trygg på hvilket utstyr og hjelpemidler du kan ha med deg, sier Rosenkvist.
Mange av elevene vil nå gjennomføre eksamen i en mer digital form enn tidligere.
Tar ChatGPT-grep
På grunn av utviklingen av nye nettbaserte verktøy som ChatGPT, har Utdanningsdirektoratet inntil videre begrenset tilgangen til åpent internett under eksamen for noen fag.
–Dette skal bidra til en rettferdig eksamensgjennomføring i vår, sier Rosenkvist.
Tips til eksamenskandidater:
- Gjør deg kjent med eksempeloppgaver og tidligere eksamensoppgaver på forhånd og endringer i eksamen etter nye læreplaner.
- Sjekk hvilket utstyr og hvilke hjelpemidler du har mulighet til å ha med deg
- Test ut utstyr på forhånd
Faktaboks eksamen:
- Kunngjøring av trekk til eksamen er 12. mai 2023 kl. 09.00. Kommuner og fylkeskommuner har ansvar for trekket og for gjennomføringen lokalt.
- På 10. trinn skal elever og voksne deltakere trekkes ut til én sentralt gitt skriftlig eksamen og én lokalt gitt muntlig. I enkelte fag vil noen bli trukket ut i muntlig-praktisk eksamen.
- I videregående skole er det ulikt for de enkelte utdanningsprogrammene hvilke fag, og hvor mange fag, elever kan komme opp i på hvert årstrinn. Dette er beskrevet i trekkordningen.