Kun i løpet av de siste 3-4 årene har det blitt mye lettere å investere i bitcoin.
Der vi tidligere måtte sende penger til utlandet for å handle hos obskure og uregulerte markedsplasser det nå flere selskap som tilbyr kjøp og salg av bitcoin direkte på det norske markedet.
Som en del av utviklingen er det også blitt mulig å kjøpe bitcoin med Vipps og straksbetaling i norske nettbanker, som igjen betyr at handelen går gjennom på noen få sekunder.
Denne artikkelen inneholder en detaljert gjennomgang av markedet i Norge, inkludert en “A til Å” guide for hvordan du kjøper bitcoin på egenhånd.
Innholdsfortegnelse
Litt om Bitcoin i Norge
Det er populært å eie Bitcoin i Norge. En undersøkelse gjort i 2023 av Arcane Krypto og EY viste at over 345.000 nordmenn eide krypto. Enda den ikke sier noe spesifikt om antallet som eier bitcoin, er det nærliggende å tro at mange har inkludert BTC som en del av porteføljen.
I Norge er det i hovedsak Finanstilsynet som står ansvarlig for regulering av kryptomarkedet, enda de ikke har innført noen egen lisensordning. Derimot åpnet de for at kryptoselskaper kunne registrere seg som “vekslere av virtuell valuta” for rundt 5 år siden.
Som et resultat dukket det opp nye selskaper i Norge som spesialiserte seg på tilbud av ulike kryptotjenester, derav handel med Bitcoin.
Hvor kan man kjøpe bitcoin?
Det er i hovedsak de tre børsene Firi, NBX og Binance som dominerer det norske markedet for kjøp av bitcoin. Det fremgår i den samme undersøkelsen som ble sitert tidligere.
Et mindre kjent alternativ er selskaper som lar deg kjøpe bitcoin uten direkte eierskap, gjennom noe som ofte kalles et “derivat”, eller en cfd-kontrakt.
Derimot er det en viktig forskjell mellom tjenestene. Binance har ikke registrert seg hos Finanstilsynet. Registreringsordningen stiller strenge krav til AML (anti-hvitvasking og terrorifinansiering), samt KYC (identifisering av kunder).
Regelverket er fortsatt “ferskt”, men vi antar at Finanstilsynet vil håndheve det strengere i tiden fremover, blant annet ved å kreve at alle utenlandske tjenester registrerer seg for å kunne tilby tjenester i Norge.
“Du kan handle bitcoin på flere måter, inkludert via en børs, megler (derivater), privat og indirekte via aksjer”.
Utenom Firi og NBX finnes det også andre alternativer som BareBitcoin. Som navnet tilsier har de spesialisert seg utelukkende på kjøp og salg av bitcoin, og tilbyr derfor ingen andre kryptoenheter.
En siste mulighet er å benytte seg av tilbudet til SturleSunde, som driver tjenesten BitMynt. Sunde er kjent som Norges største veksler for kjøp og salg av bitcoin, noe han gjorde via tjenesten LocalBitcoins. Siden den gang har han opprettet sitt eget selskap, BitMynt.
Han er også kjent for kampen sin mot norske banker, for å kunne opprette konto. Etter å ha blitt kastet ut av 13 banker, vant han til slutt frem i Finansklagenemda.
Hvilke betalingsmetoder finnes
Her tar vi utgangspunkt i hvilke betalingsmetoder som tilbys av norske børser. Disse kan endre seg på kort varsel, og er i stadig endring.
Billigste betalingsmetoden er å bruke bankinnskudd. Det koster i utgangspunktet ikke noe som helst, men ulempen er at det kan ta litt tid før penger havner på konto.
Du må betale 3,9 prosent i gebyr for å kjøpe bitcoin med vipps. For kortbetalinger er gebyret omtrent det samme.
Hvordan gjennomføre et kjøp?
Når du kjøper bitcoin har du 2 valg for å gjennomføre handelen:
- Ordre med markedspris
- Ordre med prisgrense (limit)
Markedspris: Kjøp bitcoin til beste tilgjengelige pris. I det ordren din sendes inn vil børsen eller vekslingstjenesten automatisk lete etter den laveste tilgjengelige prisen og deretter utføre handelen.
Limitpris: Den beste måten å kjøpe bitcoin fordi du selv kontrollerer hvilken pris du vil betale. Her setter du en maksgrense for hva du er villig til å betale per bitcoin.
Investere i bitcoin: Du har flere valg
Det er fullt mulig å kjøpe bitcoin på andre måter enn kun ved ordinære kjøp. Et alternativ som mange bruker er bitcoin-derivater.
Hva er et bitcoin derivat?
Med et derivat kan du investere i bitcoin uten at du faktisk eier det. Det lar deg åpne en finansiell kontrakt, oftest i form av et type “veddemål”, mellom deg og meglerhuset du bruker.
Slike finansielle kontrakter gir deg langt mer fleksibilitet når du kjøper bitcoin, men de kan også betegnes som komplekse. Det er ikke en ideell løsning for nybegynnere.
Den største fordelen med et bitcoin derivat er muligheten til ta en posisjon på begge sider av handelen. Det betyr at du kan både kjøpe bitcoin, og innta en posisjon mot nedsiden. Siste del kalles ofte for “å shorte”.
I tillegg lar bitcoinderivater deg øke investeringen ved hjelp av leverage. På norsk kalles det noen ganger for giring.
Meglerhusene er relativt restriktive med denne typen produkter, og for bitcoin-kjøp er grensen satt til 1:2.
Dette må du passe på
Du har tatt valget om å kjøpe bitcoin og er klar for å gjennomføre din første transaksjon. Før du trykker på kjøp-knappen er det greit å gå lese gjennom den følgende listen.
Her har vi satt opp en enkel huskeliste over hva du må passe på som nybegynner.
- Eierskap. Hvordan skal du lagre det du har kjøpt? Tenk gjennom risikohåndtering og på hvilken måte du kan lagre BTC på en god måte.
- Holdeperiode. Sett en plan for hvor lang tid du planlegger å sitte på beholdningen din. Det lønner seg å investere i bitcoin med et langsiktig perspektiv og ikke kun selge for kortsiktig profitt.
- Kostnader. Hva du betaler hos meglerhus og bitcoinbørser varierer betydelig. Lær mer om spread og på hvilken måte det påvirker totalkostnaden. Målet ditt bør alltid være å holde gebyrene så lave som mulig. En differanse på 1 prosent vil koste deg 1 000 kroner ekstra hvis du handler bitcoin for 100 000 kroner.
- Skatt. Hvis du tjener penger på investeringen vil du måtte betale vanlig skatt. Pass på at du fører en god oversikt over kjøpskurs, salgskurs og hvilke gebyrer du har betalt. Du kan også kreve fradrag på skatten hvis du taper penger på investeringen din. Her lønner det seg å kontakte en autorisert regnskapsfører.