Det skjer hvert år, men mange lærer aldri. – Ikke vent på den første morgenfrosten før du skifter dekk. Da er det allerede for sent.
Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. I Nord-Norge kom det snø flere steder forrige uke og i helga var det gult farevarsel i Møre og Romsdal, Trøndelag, samt i nordlige fjelltrakter i Sør-Norge.
– Piggfrie vinterdekk kan du trygt legge om til nå. Vi har dessverre sett flere dødsulykker på grunn av dårlige eller feil dekk på norske veier, sier han.
Du kan kjøre med piggdekk nå
Hvis du kjører med piggdekk er det lov i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober. Fra 1. november er det lov over hele landet.
– Men hvis føret krever det kan du bruke piggdekk og kjettinger allerede nå. Trafikksikkerheten trumfer alltid kalenderen, sier Ytre-Hauge.
Han minner også de som har høstferie denne uka om å skifte dekk hvis de skal til fjells.
– Du må hvert fall sjekke værmeldingen, for temperaturen kan skifte fort i fjellet nå. Du kan kjøre til hytta i tørt og mildt vær og så er det glatt og kaldt når du skal ned igjen.
Dette er livsviktig
– Frosten kan komme litt overraskende, men stort sett kommer det ikke helt ut av det blå. Og du må vite at bar vei som ser tørr ut, kan være glatt. Det er livsviktig å være klar over, slik at du kan ta hensyn til det, sier fagsjefen.
«Usynlig is» er noe du bør være ekstra oppmerksom på nå. Det kan lett oppstå der hvor det dannes fukt og asfalten er kald. Se etter områder hvor asfalten er mørkere, eller glinsende.
– Husk også at sola ikke når fram overalt. Prøv å bremse så du vet tilstanden til underlaget du kjører på, sier Ytre-Hauge.
Du må vite tilstanden på dekkene dine selv
Selv om du bruker dekkhotell eller får noen til å skifte dekk for deg er ansvaret for tilstanden på dekkene kun ditt.
– Det er nok slik at det er du som sjåfør som har ansvaret, det gjelder også når du har dekkene på dekkhotell. Det er du som må vite hvordan du skal sjekke dekkene dine, sier han.
– Skremmende mange dødsulykker
I løpet av årets første ni måneder omkom 100 mennesker på norske veier. Det er 11 flere enn i 2022, som var et dystert år på veiene.
– Det er forferdelig høye tall og det er svært urovekkende at trenden fortsetter i feil retning i 2023, sier Roger Ytre-Hauge.
Ifølge dybdeanalyser fra Statens Vegvesen var feil og mangler på kjøretøyet en medvirkende faktor i 18 prosent av dødsulykkene i 2021. Vanskelige vær- og føreforhold som blant annet glatt føre var medvirkende i 20 prosent.
– I tillegg til å kjøre oppmerksomt og avpasse farten til forholdene er det enormt viktig at bilen er best mulig rustet for å møte de kaldere månedene. Å skifte dekk i tide er et utrolig enkelt, men potensielt livsviktig grep som jeg håper folk gjør nå, sier fagsjefen til Frende.
Hvis du havner i en ulykke med dårlige dekk kan det få store konsekvenser.
– Det kan bli karakterisert som grovt uaktsomt og du kan utsette deg selv og andre for livsfare. Har du dårlige eller feil dekk kan politiet ty til bøter, inndragelse av førerkort eller i verste fall tiltale. Forsikringsselskapene vil også kunne gi deg mindre eller ingen erstatning i slike tilfeller, sier fagsjefen