Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer.
Vi er bortskjemte med å ha tilgang på alle matvarer til enhver tid, men det er mange fordeler ved å spise norsk mat i sesong. Råvarene i sesong er ofte rimeligere, smaken er på sitt beste og ved å spise i sesong, er det lettere å spise variert.
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat.
– Bruk disse råvarene i varmende gryter, kanskje i kombinasjon med norsk lam, som også er i høysesong nå på høsten, anbefaler Aamaas og foreslår følgende retter:
- Potet og purreløksuppe: https://www.matprat.no/
oppskrifter/gjester/purre–og- potetsuppe/ - Lammegryte med rotgrønnsaker: https://www.matprat.no/
oppskrifter/tradisjon/ lammegryte-med-rotgronnsaker/
- Alt i ett-form med laks og grønnsaker: https://www.matprat.no/
oppskrifter/familien/alt-i- ett-form-med-laks-og- gronnsaker/ - Tolags eplekake: https://www.matprat.no/
oppskrifter/gjester/tolags- eplekake/
Gode grunner til å spise norsk
– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser – og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Aamaas.
Hun anbefaler å se etter norske råvarer når du handler mat i matbutikken ved å sjekke matvarens opprinnelsesland og se etter Nyt-Norge merket. Alternativt kan du kjøpe mat via REKO-ringer, Bondens marked, eller direkte fra bonden.
– Bruk høsten til å støtte lokale bønder og nyte ferske råvarer av høy kvalitet!