2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker …
Smart bruk av julekaker
– Tenk utenfor «kakeboksen» med julekaker du har igjen! Er pepperkakehuset ranet for alt godteri og pynt, og står og ser trist ut? Ikke kast det! Kanskje det kan bli bunnen i en ostekake eller iskake? Eller hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nordbø har flere gode ideer som gir nytt liv til julekakene:
– Det skal lite til for å bruke opp det du har i juletida, og julekaker har god holdbarhet, i alle fall noen uker. Både penger og ikke minst tiden du har brukt på å bake kan være god motivasjon for å tenke nytt om julekaker, oppfordrer Nordbø.
De vanligste årsakene til at julematen går i søpla
- 70 % sier at de lager for mye mat, noe som resulterer i mer matsvinn.
- 26 % sier de ikke har plass til å oppbevare restene
- 23 % sier de baker for mye (julekaker)
- 19 % sier at maten har stått for lenge på bordet/benken
- 18 % er usikker på matens holdbarhet
- 16 % sier de ikke vet hva de skal lage av restene