Juletiden gir mulighet til mye ekstra kos både for hund og eier. Mye av det vi mennesker spiser i julen kan imidlertid være skadelig for hunder. Det er derfor viktig å tenke godt igjennom hva man gir hunden av mat og godterier. Les rådene fra Norsk Kennel Klub under.
Hundene skal få lov til å kose seg litt ekstra i jula, de også. Imidlertid er det kjedelig å få juleselskapet ødelagt av en hund med dårlig mage, og ikke minst er dette plagsomt for hunden. Det er derfor viktig å sørge for at hundens julegodter ikke består av mat og godbiter som avviker veldig fra dens vanlige kosthold.
Syk av fet og salt mat
Pinnekjøtt og ribbe er fet mat, og mange velger å skjære bort fettet på julematen før de spiser den. Man bør ikke gi noe særlig av disse fettrestene til hunden. I beste fall gir det dårlig mage, men i verste fall kan fet mat utløse bukspyttkjertelbetennelse.
Benrester kan gjøre stor skade
Mange syns det er fint å gi hundene noe å tygge på. Det er vel og bra, men du bør unngå å gi hunden bein den lett kan tygge i stykker. Spesielt er fuglebein uheldige, da disse ofte splintres i spisse biter som kan skade magesekk og tarm.
Kotelettbein blir jevnlig operert ut av spiserør og mage/tarm til hunder, sammen med ribbebein. Som regel går det bra når vi gir hunden bein, men det kan også ende med en tur til veterinæren. Det er kjedelig (og dyrt) å måtte akuttoperere hunden i høytiden, og en helt unødvendig påkjenning for hunden. Vil du gi hunden noe å tygge på, er hudbein eller store margbein som ikke lar seg splintre, det du bør velge.
Vær forsiktig med kaker og sjokolade
Små mengder gjærbakst (ferdig stekt og avkjølt) er ikke så farlig for hunden, men pass på at den ikke får tak i en gjærdeig som står til heving. Hunden kan da få alkoholforgiftning, i tillegg til problemer med utspilt magesekk og magedreining.
Enkelte matvarer/snacks inneholder stoffer som er giftige for hunder. Man bør for all del ikke gi hunden sjokolade, noe det fins mye av i julen. Sjokolade inneholder som kjent kakao, og kakaobønner inneholder teobromin, et stoff som er direkte giftig for hunden. Jo mørkere sjokolade, jo høyere innhold av teobromin. For små hunder kan forgiftning inntre etter inntak av relativt små mengder sjokolade.
Ikke la hunden være alene med julegavene
En mild sjokoladeforgiftning gir uro og symptomer fra mage/tarm, mens en mer alvorlig forgiftning kan gi skjelvinger, ustøhet, kramper, hjerteproblemer, og i verste fall føre til koma. Husk at mange gir bort sjokolade som julegave. Det er en av flere grunner til at hundene ikke bør få være alene sammen med julegavene.
Rosiner er også noe mange spiser i julen. Både ved siden av nøtter, og i julekaker. Druer og rosiner er giftig for hunder, da de kan gi nyresvikt. En rosin eller to er ikke farlig, men har hunden fått i seg et større antall, kan dette gi problemer. Xylitol er et kunstig søtstoff som det fins mye av i f.eks. pastiller og tyggegummi. Xylitol er giftig for hunder da det bl.a. gir fall i blodsukkeret, og kan gi skader på lever. Også her kan symptomer fra sentralneversystemet (skjelvinger, kramper, etc.) forekomme.
Er du i tvil; kontakt veterinær
Tenker du at hunden din kan ha fått i seg noe som er giftig, bør du straks forsøke å få oversikt over hva det faktisk er hunden har fått i seg (type sjokolade, type tyggegummi, etc.) og hvor store mengder. Dette er helt avgjørende for at fagpersoner skal kunne vurdere om tiltak er nødvendig, eller om dette vil gå greit. Kontakt alltid vakthavende veterinær hvis hunden din har fått i seg noe som kan være giftig.
Stressende juleselskaper
Det er hyggelig å være sosial i jula. Både hund og eier trives bedre med mer tid sammen med hverandre og artsfrender. Imidlertid kan julehøytiden være en stor omveltning for hunden, selv om den ikke får annen mat enn vanlig. Er ikke hunden vant til større sammenkomster, kan et juleselskap virke skremmende og stressende, spesielt hvis det er høy musikk og/eller alkohol inne i bildet. Hunder som ikke er vant til å omgås barn, kan bli usikre i selskaper der barn er til stede.
Ikke alle hunder liker å få besøk av artsfrender, spesielt ikke hvis det er andre stressende momenter til stede. Det kan være lurt å verne hunden mot stress ved å legge den på et rolig sted hvor du vet den føler seg trygg, som for eksempel soverommet. Eventuelt få en venn til å passe hunden.
Forsøk å holde rutinene angående turer og aktivisering av hunden på et noenlunde normalt nivå, selv om du har fri og vil ta det med ro. Da øker sjansene for at dere sammen får en harmonisk og fin jul.
Unngå at hunden får i seg |
Sjokolade |
Rosiner |
Druer |
Tyggegummi og pastiller |
Fet mat som pinnekjøtt og ribbe |
Salt mat |
Benrester |
Gjærdeig |