1 av 4 nordmenn er usikre på om de kan beholde boligen sin hvis de mister jobben eller blir langvarig syke. – Mange lever helt på grensa av hva økonomien kan tåle nå.
– Svært mange har en sårbar økonomi i starten av det nye året, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han snakker daglig med kunderådgivere over hele landet.
Så stort er inntektsfallet
Hvis du blir arbeidsledig eller langvarig syk, får du maks 66 prosent av inntekten du hadde før fra NAV, hvis du ikke hadde inntekt under minstesatsene.
– Det betyr at hvis du for eksempel har en lønn før skatt på 50 000 kroner i måneden går du ned til 33 000. Det er altså før skatt og en stor nedgang over natta, sier Kjenes.
– Sagt på en annen måte mister du fire av 12 lønninger i året, sammenlignet med det du var vant til. Det er også slik at det er de som tjener mest som opplever det største fallet i inntekt, sier han.
Jo mer du tjener, jo verre blir det
Du får bare utbetaling av NAV opp til 6 G, som det heter. I dag er det 711 720 kroner i året.
– All lønn over det kan du vinke farvel til. Det er dramatisk og fallet blir bare større jo mer du tjener, sier Ole-Jørgen Kjenes.
Ved utgangen av september 2023 hadde 366 000 nordmenn uføretrygd. Det er 10,4 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. På samme tid var arbeidsledigheten på 3,5 prosent. Tallene kommer fra NAV og Statistisk Sentralbyrå.
Slik svarer nordmenn
I undersøkelsen som Norstat har gjort for Frende har 1007 nordmenn svart slik på spørsmål om de tror de kan beholde boligen hvis inntekten faller til 66 prosent av det de er vant til på grunn av arbeidsledighet eller sykdom.
- Nei, jeg tror ikke jeg kan beholde boligen min – 17 prosent
- Jeg er usikker på om jeg kan beholde boligen min – 9 prosent
- Det blir tøft å beholde den, men det går – 37 prosent
- Ja, jeg har en trygg økonomi – 37 prosent
(Kilde: Frendeundersøkelsen)
– Det er altså bare rett over 1 av 3 nordmenn som sier at de har en trygg nok økonomi til å håndtere ting som plutselig kan skje, sier Kjenes.
Drittåret 2023
Frende-eksperten er spent på hvilke økonomiske opp- eller nedturer 2024 har å by på for den gjennomsnittlige nordmann.
– Det var nok mange med forholdsvis vanlig størrelse på boliglånet som opplevde 2023 som et drittår. Sparekontoen fikk kjørt seg, utgifter måtte prioriteres og jula ble mer sparsommelig enn mange var vant til, sier Ole-Jørgen Kjenes.
– Mange så at boligen de har stort lån på falt i verdi i 2023, men det kom heldigvis signaler om bedring på tampen av året. Samtidig steg prisene i samfunnet mer enn lønna for mange i fjor. Svak krone og en stri inflasjon gjør at det blir tøft lenge, selv om renta forhåpentlig ikke skal lenger opp, sier han.
Når sentralbankens renteavgjørelser biter nok på folks lommebok bruker vi mindre penger.
– Som igjen fører til økt arbeidsledighet. Det er en normal, men veldig vond utvikling for de som blir rammet, sier rådgiveren i Frende Forsikring.
Mange må spare, men hvor…?
Eksperten sier mange kunder er fortvilet og snur på krona for å kutte kostnader nå.
– Vi ser på tallene fra bransjen og jeg er redd for at mange ser på forsikringene de har for liv og helse når de skal spare penger. Det er en litt lite konkret utgift helt til det smeller. Det er ingen som tror at akkurat de selv skal bli syk eller bli rammet av en ulykke, men for mange er det virkelighetens mareritt og da trenger du virkelig forsikring. Livsforsikringen går da fra å være et fast utgiftstrekk fra konto til det som redder deg slik at du kan beholde huset ditt, sier Ole-Jørgen Kjenes.
Rådet fra eksperten er tydelig: Snakk med en rådgiver om det du synes er vanskelig.
– Det er mye bedre å justere dekningene dine enn å stå helt uten sikkerhetsnett, sier han.
– Litt er mye bedre enn ingenting.