En av fem kontrollerte produkter i Europa inneholdt forbudte stoffer og var ulovlige å selge. Det viser en felles-europeisk kontroll av produkter som Miljødirektoratet deltok i.
Mer enn 2.400 produkter som for eksempel leker, smykker, tekstiler, elektronikk og sportsutstyr, og kjemiske produkter som malingsfjernere, lim og luftfriskere ble kontrollert.
Resultatet av tilsynsprosjektet
I elektriske og elektroniske produkter, leker, moteartikler, sport og fritidsutstyr ble det funnet for høyt innhold av stoffet ftalater, som er et stoff som tilsettes i plastprodukter for å gjøre de mykere. I tillegg ble det funnet bly i loddepunkt til kretskort i elektriske og elektroniske produkter, samt bly og kadmium i smykker. Disse produktene var ulovlige å selge.
I de kjemiske produktene ble det funnet helse- og miljøskadelige stoffer i malingsfjernere og i lim. Disse kjemiske produktene var også forbudt å selge.
Resultatene fra denne europeiske kontrollen samsvarer med de funnene Miljødirektoratet har gjort i egne kontroller av produkter.
Se opp for produkter fra utenfor EU/EØS
Flesteparten av de ulovlige produktene som ble funnet kommer fra land utenfor EU/EØS- området. Det er mange land som ikke har tilsvarende strengt regelverk som EU/EØS- landene.
– Butikker og forbrukere bør være klar over risikoen de tar når man kjøper produkter fra land utenfor Europa. For forbrukere gjelder det særlig når man handler på nettet, både fra nettbutikker utenfor EØS og i nettbutikker som framstår som norske, men som i realiteten driver sin virksomhet fra land utenfor EØS, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn.
Oppfølging fra miljømyndighetene
Miljødirektoratet har, sammen med de andre europeiske miljømyndighetene, fulgt opp virksomhetene som har solgt de ulovlige produktene. De har fått pålegg om å fjerne produktene fra markedet.
Miljødirektoratet vil fortsette å kontrollere produkter som kjøpes på nett da vi ser at det er der de fleste ulovlige produktene er. Det er nettsidene som retter sin markedsføring mot Norge som kontrolleres. Antall dropshipping- nettbutikker, der flesteparten av varene kommer direkte fra land utenfor EU/EØS til forbruker, har blant annet økt. Dette øker risikoen for at flere ulovlige varer selges til forbrukere i Norge.