«Ballade» (fr. ballare – «å danse») har sin opprinnelse rundt 1220 i Provence, og fort ble den ganske populær som underholdning ved det franske hoffet, og derfra ble den spredt til andre steder i Europa. Om en ukes tid kan du la deg henføre av ballader på Galleri Athene.
Tekst: Monica Tomescu-Rohde
Balladen fikk noe ulik utforming i forskjellige språkområder og det skilles i dag mellom sju balladeområder: Skandinavia, Balkan, engelskspråklig område, tyskspråklig område, romansk språkområde, vestslavisk språkområde og stor-russisk språkområde. Rikest og viktigst er Skandinavia med rundt 700 balladetyper!
Gjennom århundrene har balladen vært et speilbilde av samfunnets sjel, reflektert i dens tekster som bærer med seg både de glitrende øyeblikkene og de mørkeste stunder. Den minner oss om vår felles arv, og hvordan menneskets reise gjennom tid og rom er fylt med en uendelig rekke av hendelser og følelser.
Gjennom vers og refreng forteller den historier om kjærlighetens sårbarhet, menneskets dypeste lengsler og de mørke mysteriene som lurer i sjelens dyp. Med sin evne til å fange øyeblikk av livets mest intense øyeblikk, minner balladen oss om vår felles menneskelighet og den uendelige kraften i fortellingens magi.
Lørdag 27. april kl. 16:00 på Galleri Athene, Cikadas stjerneduo Karlsson/Byrkjeland spiller Linda Catlin Smith’s Ballad for cello og piano.
“Ordet “ballade” antyder en fortelling eller narrativ, og selv om det ikke blir fortalt en bokstavelig historie her, fant jeg meg selv tenkende på de to utøverne som medreisende i et terreng – eller som dansepartnere – og musikken som av og til som en sang de synger sammen, av og til som et landskap de krysser, av og til som en stemning, av og til som en monolog, og av og til som en fin linje de trekker. Til slutt er det en ballade om celloen og pianoet, og måten jeg hører dem sammen.- Linda Catlin Smith”