Titi, Senegals 'Løvinne'

Titi, Senegals ‘Løvinne’, bringer globale rytmer til Union Scene

Globale rytmer til Union Scene! I hjertet av Drammen, der kulturer og tradisjoner smelter sammen, er det en spennende musikalsk begivenhet i vente. Den afrikanske superstjernen Titi, også kjent som Senegals “løvinne”, vil gjøre sin debut i byen denne kommende helgen på Union Scene.

Tekst: Awat Sarzali

Dette er en unik mulighet for lokalbefolkningen å oppleve den pulserende rytmene og stemmen til en verdenskjent artist rett her i Drammen.

Titis reise mot stjernestatus startet da hun først ble oppdaget av den legendariske sangeren Youssou Ndour. Med en stemme som griper hjertet og tekster som forteller livets historier, har Titi blitt en av Senegals mest fremtredende artister. Hennes musikk, kjent som Mbalax, er en eklektisk blanding av tradisjonelle senegalesiske rytmer og moderne toner, og tiltrekker seg publikum fra alle verdenshjørner.

Ivan Mazuze, produsent for Interkultur
Fotograf: Tom Atle Bordevik

Verdens musikere til Drammen

Men bak scenen er det Interkultur Drammen, en katalysator for kulturelt mangfold og global musikk som arbeider utrettelig for å gi slike internasjonale musikere og deres musikk en plattform her hjemme i Norge. Interkultur produserer internasjonale kulturopplevelser og er et nasjonalt kompetansesenter for flerkulturell formidling. De arrangerer festivaler og internasjonale kulturdager, booker verdens musikere til Drammen, tilbyr foredrag og seminarer, driver forskning og utvikling, og lager aktiviteter for barn og unge, i tillegg til å formidle kompetanse på området.

By Drammen hadde gleden av å sitte ned med Ivan Mazuze, produsent for Interkultur, for å få innsikt i deres visjon og arbeid.

Hvordan ser dere på betydningen av å bringe global musikk som Titi til lokale scener i Drammen?

–  Interkultur legger mye ressurser i å introdusere mainstream-artister som er kjente internasjonalt, men mindre kjente i Norge. Vårt arbeid går ut på å åpne øynene til lokalbefolkningen i Drammen for store musikalske talenter som Titi. Disse artistene har stjernestatus i sine hjemland, og vi ønsker å bringe deres musikk til vårt mangfoldige samfunn. Dette bidrar til å skape et mangfoldig kulturliv og oppfordrer publikum til å utforske og ta del i global musikk og styrker det flerkulturelle miljøet.

Kulturen bygger broer

Hvordan tenker dere at kulturelle arrangementer som Titis konsert kan bidra til å styrke samholdet og fremme kulturell forståelse?

– Musikk fra andre kulturer har sin verdi. Vi tenker at kulturelle arrangementer som Titis konsert kan bygge broer mellom ulike samfunnsgrupper ved å fremme respekt og forståelse for ulike kulturer gjennom musikk. Dette skaper en følelse av fellesskap og tilhørighet, og bidrar til å berike kulturlivet i Drammen. Kultur er for alle, og det er viktig for oss at innbyggerne her i Drammen føler seg sett og inkludert på nasjonale scener. Vi ønsker å tilby varierte kulturtilbud som appellerer til alle, og gjennom slike arrangementer skaper vi en plattform for felles opplevelser og samarbeid.

Kan dere dele noen suksesshistorier som illustrerer den positive innvirkningen av deres arbeid på lokalsamfunnet?

– Vi får ofte tilbakemeldinger fra publikum om at våre konserter treffer dem i hjertet. Et eksempel på dette er konserten med Shazia Manzoor, en velkjent sanger fra Pakistan, som var en fullsatt konsert på Union Scene. Hennes musikk er av høy kulturell betydning, og responsen fra det pakistanske og indiske miljøet var overveldende positiv. Dette illustrerer hvordan våre arrangementer appellerer til en mangfoldig gruppe mennesker og bidrar til å styrke den flerkulturelle tilhørigheten for familier og generasjoner.

Bevarer den globale kulturarv og bygger musikktradisjoner i lokalsamfunnet

På kontoret til Interkultur pryder et fargespill av plakater veggene, som en hyllest til stjerneklare øyeblikk fra hele verden som har besøkt Drammen og Viken kommune. Disse plakatene er ikke bare dekorasjoner, men et vindu inn i en verden av musikk og dans som Interkultur bringer til Norge. Det kommer tydelig frem at deres mandat for å introdusere global musikk på lokale scener strekker seg langt utover bare underholdning. Det er en viktig kilde til kulturell berikelse og forståelse. Gjennom å bringe ulike musikalske tradisjoner og sjangre til Drammens scener, spiller de en vesentlig rolle i å dyrke og feire mangfoldet av den lokale musikkarven.

Ved å åpne opp for lyden av verdensmusikken i lokalsamfunnet, skaper Interkultur et rom for læring, deling og vekst, og hjelper til med å knytte sammen ulike kulturer og generasjoner.

Dette arbeidet er avgjørende for å sikre at rike musikalske tradisjoner fra hele verden blir bevart og dyrket i våre lokale samfunn, og for å sikre at fremtidige generasjoner kan dra nytte av den kulturelle arven som disse musikkformene representerer.

-Vi er opptatt av å tilby konserter med høy kvalitet og kunstnerisk uttrykk, og vår fremste målsetting er å tilby innbyggerne i Drammen og omegn gode og varierte konsertopplevelser. Vi oppfordrer dem til å delta og utforske musikk fra ulike kulturer og språk som de kanskje ikke har vært kjent med tidligere, understreker Mazuze.

Knytter mennesker sammen

Global musikk er for alle, og de som har vært med på Interkulturs konserter, har opplevd hvordan musikk kan forene ulike kulturer og samfunnslag. Gjennom musikkens kraft blir publikum transportert til fjerne land og kulturer, og opplever en følelse av tilhørighet og fellesskap på tvers av geografiske og kulturelle grenser. Global musikk på lokale scener gir en unik mulighet til å utforske forskjellige kulturer og livsverdener samtidig som det fremmer sosialt samhold og forståelse. Hver konsert er ikke bare et øyeblikk av underholdning; det er en anledning til å feire den rike variasjonene av menneskelig uttrykk og samtidig omfavne det som forener oss som et felles, globalt samfunn. I dette fellesskapet av musikkelskere og kulturelle entusiaster oppstår et felles språk som knytter sammen mennesker fra alle samfunnslag og bakgrunner, og skaper en atmosfære av inkludering og respekt.

Interkultur fortsetter å levere et internasjonalt stjernespekket konsertprogram i 2024. Lokalsamfunnet inviteres til å utforske og delta i en rekke arrangementer som fremmer kulturell forståelse og musikalsk rikdom. For de som ønsker å lære mer om Interkultur og deres innsats i Drammen, kan de besøke nettsiden her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *