Lommeboka gir lite rom for store utskeielser også denne sommeren. – Jeg er overrasket over at ikke enda flere lar økonomien påvirke ferieplanene sine.
Det sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg, om tallene i en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring. 42 prosent sier at økte priser, renta og dårlig kronekurs ikke påvirker reiseplanene i sommer.
– Mange lever over evne i ferien
– Jeg tenker at mange bør ta den økonomiske situasjonen sin innover seg i større grad, når de planlegger ferien. Det er ikke et ukjent fenomen at mange lever over evne når de har fri og må betale dyrt for det i etterkant, sier Sjåvåg.
– 43 prosent sier det motsatte, altså at den økonomiske situasjonen deres faktisk påvirker reiseplanene i sommer. De siste 15 prosentene vet ikke helt, sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.
– Samtidig viser tallene fra undersøkelsen at opp mot halvparten synes de har dårligere råd denne sommeren, sammenlignet med i fjor, sier han.
– Lag feriebudsjettet nå
– Folk strekker seg tydeligvis langt for gode opplevelser i sommer, sier Solberg Anfinsen.
– Samme hvor du skal tenker jeg det er smart å tenke gjennom hvor mye du skal bruke. Før du reiser. Et feriebudsjett er til god hjelp når fristelsene står i kø, sier økonomen i Sparebanken Sør.
Hvis du skal til utlandet, bør du ha et bevisst forhold til valutaen. Den norske krona er svak. Det gjør det mye dyrere å leve i de aller fleste land nordmenn drar til, enn hva som har vært tilfelle tidligere år. I Frendeundersøkelsen sier 1 av 3 at de skal til utlandet i sommer.
– Mange nordmenn opplever nå at mer av inntekten går til faste utgifter som boliglån, mat, drivstoff og liknende. Da går kjøpekraften ned. Det må Ola Nordmann ta med seg inn i planleggingen av ferien, hvis ikke kan det bli en røff økonomisk høst, sier Kenneth Sjåvåg.
Fylkesoversikt
Så mange sier at de ikke lar privatøkonomien påvirke ferieplanene (fylke for fylke).
- Rogaland – 53 prosent
- Finnmark – 49 prosent
- Akershus – 48 prosent
- Østfold – 46 prosent
- Trøndelag – 44 prosent
- Vestland – 42 prosent
- Nordland – 42 prosent
- Oslo – 42 prosent
- Buskerud – 40 prosent
- Agder – 39 prosent
- Vestfold – 38 prosent
- Møre og Romsdal – 38 prosent
- Telemark – 37 prosent
- Innlandet – 35 prosent
- Troms – 33 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen