Tre av testvinnerne. Alle relativt rimelige sjampoer du finner på dagligvarebutikken. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

Sjampotest: Billigst er best for både deg og miljøet

14 av de 20 sjampoene vi har testet inneholder stoffer som kan være miljøskadelige, allergifremkallende eller er mistenkt hormonforstyrrende. Blant de som kommer dårligst ut er flere vanlige merker som L’Oreal, Kérastase, Head & Shoulders og Schwarzkopf.

Sjampo er noe mange bruker daglig eller flere ganger i uka. Fordi det ikke er lenge i kontakt med huden, er det lov med høyere konsentrasjoner av kjemikalier enn i mange andre pleieprodukter. Det er likevel problematisk, på grunn av den totale mengden slike stoffer vi utsettes for hver dag.

Forbrukerrådet har testet 20 vanlige sjampoer for allergifremkallende, miljøbelastende eller mistenkt hormonforstyrrende stoffer.

– Halvparten av sjampoene i testen inneholder kjemikalier som er mistenkt for å være hormonforstyrrende, og flere av dem har også mange andre uønskede stoffer på ingredienslista. Dersom du ønsker en sjampo som er helt fri for denne typen stoffer, så anbefaler vi en av vinnerne i testen, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Se gjerne etter Svanemerket

Av de totalt 20 sjampoene vi har testet, inneholder de aller fleste enten ett eller flere av de uønskede stoffene. Bare seks stykker får full score, og fem av disse er Svanemerket.

I tillegg til å være frie for problematiske stoffer er sjampoene fra Mevolution, Neutral og Rema 1000 også blant testens billigste.

Fire av de seks testvinnerne er også parfymefrie. Sjampoen fra Zenz inneholder et parfymestoff som er godkjent av Svanemerket, mens den fra Björn Axén har fått smilefjes fordi den scorer topp på alt og kun er mildt parfymert.

Styr unna denne barnesjampoen

Blant de ti sjampoene i testen som inneholder kjemikalier som er mistenkt å være hormonforstyrrende, finner vi også produkter for barn.

En av testtaperne er barnesjampoen Natusan No More Tangles Kids Shampoo. Denne inneholder stoffet BHT, som er mistenkt å være hormonforstyrrende.

 

Hormonforstyrrende stoffer kan ha flere uønskede effekter på helsa, blant annet nedsatt fruktbarhet. Det er også mistenkt å kunne påvirke viktige funksjoner som stoffskiftet, utvikling av ne

Baksiden av Natusan No More Tangles Kids Shampoo gir inntrykk av at produktet er bra for miljøet. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

rvesystemet og immunforsvaret.

Forbrukerrådet mener det er spesielt uheldig at slike kjemikalier blir brukt i barneprodukter.

– Mistenkte hormonforstyrrende stoffer bør ut av produkter som er ment for barn, så her er det et klart behov for strengere regulering. Når det gjelder sjampo har for eksempel barn lettere for å svelge badevann eller få skum i øynene, og slik bli utsatt for større mengder av stoffene enn det voksne gjør når de vasker håret, sier Instefjord.

På flasken til Natusans barnesjampo kan man også lese at produktet er «Gentle on the environment». Det til tross for at den inneholder et stoff som kan være skadelig for nettopp miljøet.

Forvirrende påstander og merkinger

På flere av sjampoflaskene i testen er det ulike påstander eller merkinger som gir assosiasjoner til bærekraft eller trygghet for forbrukeren. Dette gjelder også for flere av produktene som kommer dårligst ut.

I tillegg til den misvisende merkingen på Natusans barnesjampo, er sjampoen Garnier Strenght and Shine merket med “Green Beauty”, mens Redken All Soft kan imponere med merkeordningen “Cradle to cradle.” Begge disse produktene har fått surt fjes i Forbrukerrådets test, da de inneholder kjemikalier som kan være både hormonforstyrrende og allergiframkallende.

Når flaskene lokker med slike påstander, til tross for at de inneholder potensielt skadelige stoffer, kan det bidra til å villede forbrukerne.

– De fleste norske forbrukere ønsker å ta bærekraftige valg, og vi er de første til å heie på grønne initiativ fra produsentenes side. Men i dag møtes man med et virrvarr av ulike påstander og merkinger i butikkhyllene, som i praksis gjør det vanskelig å ta gode valg uten å selv måtte bruke tid på å lese seg opp på ingredienslistene, sier Instefjord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *