MANGE OM BEINET: Utleiemarkedet i Oslo, Bergen og Stavanger er presset. Tidligere i år rullet Utleiemegleren ut en vervekampanje for å rekrutere flere utleiere. FOTO: Istock

Disse leilighetene har størst etterspørsel – her kan du kuppe bolig i studentbyene

Utleiemegleren meldte nylig at boligetterspørselen allerede er større enn tilbudet i flere av studentbyene. Er man villig til å fire litt på kravene, kan man øke sjansene for å få en leiekontrakt før studiestart.

Høysesongen for boligutleie er for alvor i gang. Dette er synlig på landsbasis, og ekstra tydelig i studentbyene, særlig i pressområder som Oslo, Bergen og Stavanger. Her er etterspørselen større enn tilbudet. Ifølge Utleiemegleren vil mangelen på utleieenheter få store konsekvenser for studentene. Boligmangelen vil i tillegg presse prisene i været.

– Vi ser at mange ønsker å bo sentralt i Oslo. Enheter som ligger på Kiellands plass, St. Hanshaugen, Grünerløkka, Frogner og i Gamle Oslo har stor etterspørsel, sier Siri Anne Bernum Halck, Regionsdirektør i Utleiemegleren.

Sentrumsnære uteleieenheter med god standard, som ligger nær offentlig kommunikasjon og er ledig fra juli og august, leies ut først. I de store leilighetene går studentene sammen i bofellesskap.

– Mange er villige til å betale opp mot 10.000 kroner hver i måneden for å få tak over hodet – studentene er allerede desperate, sier Bernum Halck.

Uteleiemegleren i Oslo har imidlertid flere råd til de som er på boligjakt i Oslo. Ett av dem er å se etter boliger utenfor de mest populære områdene.

– ­Her vil man kunne kuppe boliger, som ikke nødvendigvis er ment som utleie til studenter. Et annet tips vil være å se etter boliger som er litt slitte, ligger i 1. etasje eller har andre ukurante løsninger. Leilighetene kan være helt greie ellers, men her ser vi at det ikke er så mange som er interesserte, avslutter Bernum Halck.

Endringer i Bergen

På studentmarkedet i Bergen er det sentralt beliggende leiligheter med bra standard som leies ut først, men det som regnes som sentralt har endret seg en del etter at Bybanen kom, ifølge Utleiemegleren.

– Nå kan vi si at sentrum, områder langs Bybanen sørover mot Kronstad, Wergeland og Minde, samt de nye boligområdene på Damsgård er sentrale. Dessuten er Sandviken også populært blant NHH-studenter, men etterspørselen har sunket for andre studenter, ettersom det ikke går Bybane dit, sier Eirik Hove, daglig leder for Bergen Sentrum.

Akkurat nå har Utleiemegleren stor pågang på 2-roms, 3-roms og 4-roms. De har også fått henvendelser fra private utleiere av større boliger, som har blitt overveldet av responsen de har fått.

– De har kontaktet oss for å sette riktig markedspris og håndtere utleie. De opplever at studentene byr over hverandre, sier Hove.

I Bergen er det, som i Oslo, lurt å se etter bolig i mindre sentrale områder, da responsen fra studenter uteblir når de boligene annonseres.

– Det samme gjelder boliger i 1. etasje, leiligheter med dårlig standard eller som er møblert med utdaterte møbler. Tidligere var beliggenhet det klart viktigste for studenter. I dag ser vi imidlertid at de er mer opptatt av standarden på boligen. Er man villig til å fire på kravene her, kan man gjøre kupp, tipser Hove.

Høy etterspørsel

Etterspørselen er ikke annerledes Stavanger. Også her jobber Utleiemegleren kontinuerlig med å skaffe til veie nok utleieenheter til studentene. Det er de sentrumsnære enhetene som leies ut først.

– I bydelen Storhaug er det mange som vil bo. Her er det et urbant miljø, med blant annet Tou Scene, barer, restauranter, cafeer og parker. Leiligheter i nærhet til Byfjordparken er også veldig populære, siden de ligger nært BI, sier Magnus Fjell, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger.

Fjell legger til at studenter som vil sikre seg bolig før studiestart bør sjekke ut Hillevåg, Mariero, Åsen og Ullandhaug.

– Dette er områder litt utenfor sentrum, med gode kollektivtransport-muligheter. Her har vi en rekke utleieenheter ledig nå.

Overkapasitet på studenthybler

I Trondheim vil de fleste bo sentralt. Solsiden, Nedre Elvehavn, Bakklandet, og spesielt Lilleby, er de mest populære områdene nå. Byen har imidlertid ikke tilsvarende mangel på studentboliger, som man ser i hovedstaden.

– De siste årene har det vært en overkapasitet på studenthybler her. Det er blitt bygget mye nytt i regi av både Studentsamskipnaden og private aktører. I Trondheim vil alle som kommer som førsteårsstudent ha gode alternativer i nærhet til både sentrum og studiested, slik det ser ut i dag, sier Solveig Hjallen Moan, daglig leder i Trondheim, og legger til:

– Det beste rådet vi kan gi til studentbyene generelt, er å få alle med sekundærboliger til å leie ut. I mai rullet vi derfor ut en vervekampanje nasjonalt, som vi håper kan resulterer i flere utleieobjekter i pressede områder i ukene fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *