Mange sesongarbeidere trengs til høsting, og de skal ha ordnete boforhold. Foto: Pexels

Skal sjekke boforholdene til sesongarbeiderne

I sommer vil brannvesenet, Arbeidstilsynet, Det lokale eltilsyn og de kommunale byggesaksavdelingene gå tilsyn med landbruket i Drammensregionen. Målet er å sikre at boforholdene og rettighetene til sesongarbeiderne i landbruket er på stell.

Når frukten og grønnsakene begynner å bugne på trær og i åker, er som regel også sesongarbeiderne på plass. Selv om disse ofte bor i midlertidig innkvartering, er det alltid krav om at sesongarbeidernes boforhold skal være trygge og tilfredsstillende. Fra og med juni vil brannvesenet, Arbeidstilsynet, Det lokale eltilsyn og byggesaksavdelingene gå tilsyn, og dersom det avdekkes alvorlige avvik vil det få konsekvenser.

Varsler ikke på forhånd

Uvarslet tilsyn i sommer er det gårder i Lier, Drammen, Øvre Eiker og Krødsherad kommune som kan få tilsynsmyndighetene på døra. Akkurat hvem som vil få tilsyn får ingen vite i forkant.

– Vi varsler ikke disse tilsynene på forhånd, noe vi håper kan ha en forebyggende effekt. Ting skal jo være i orden uansett om man får tilsyn eller ikke, men mange vil kanskje være litt ekstra påpasselige når de vet at man kan bli sjekket når som helst, sier Cecilie Hornstuen, overingeniør i Drammensregionens brannvesen.

Tilsynsutøverne vil se på hvordan det står til med sikkerheten og rettighetene til sesongarbeiderne, og kommer blant annet til å sjekke røykvarsling, rømningsveier, det elektriske anlegget, opplæring, at bygningen er godkjent til formålet, om innkvarteringen er tilfredsstillende og om arbeidsmiljøloven følges.

Generelt bedre forhold

De felles tilsynene til Drammensregionens brannvesen, Arbeidstilsynet, Det lokale eltilsyn og byggesaksavdelingene startet i 2009, etter en tragisk boligbrann på Gulskogen året før. Da omkom syv polske gjestearbeidere.

– Vi har gjennomført slike tilsyn tidligere, og inntrykket er at forholdene generelt er blitt bedre. Dersom vi oppdager at det er overhengende fare for liv og helse kan vi i ytterste konsekvens kreve stenging, men vi tror og håper at det ikke vil være nødvendig, opplyser Hornstuen.

Hun forteller at de vil ha stort fokus på veiledning og dialog, og at målet er å sikre gode forhold, ikke å «ta» noen. Dersom bønder som ikke får tilsyn skulle ha noen spørsmål, oppfordrer hun dem derfor til å ta kontakt med de enkelte etatene for veiledning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *