LederPuls Drafn
Fra venstre: Andrea Johnsen, Aktivitetskoordinator Stian Feborg Andersen, Prosjektleder for LederPuls, Drafn.

La ungdommen sitte i førersetet!

Tekst og foto: Janne Hafskjold, Drammen Idrettsråd

Den største opplevelsen skapes ofte når du har vært med på å utarbeide og gjennomføre noe selv. For at flest mulig unge skal få ta del i fellesskapet, bør det skje i samarbeid med ungdommen selv.

-Det kryr av flotte ungdommer der ute, og vi skulle gjerne hatt plass til alle, sier Stian Ferborg Andersen, prosjektleder LederPuls, Drafn

LederPuls, som en del av Aktive Lokalsamfunn hos Drafn, er et kurs for ungdom i Strømsøåsen fra 9.trinn og til og med 2. trinn på VGS, hovedsakelig fra Galterud og Marienlyst ungdomsskole.

Av ungdom, for ungdom

Ideen til konseptet LederPuls er det den vaskeekte Drafn-gutten Jørgen Røgeberg som står bak. Han ønsket å få mer fokus på ungdom i Aktive Lokalsamfunn og sammen med Christian Normann Johansen ble konseptet utviklet.  Sistnevnte ble kontaktet til stillingen som prosjektleder, og i tospann utviklet de lederprogrammet for ungdom: LederPuls.

Inspirasjon til prosjektet ble hentet fra Alnaskolen og Konnerud IL sitt prosjekt “Av ungdom, for ungdom”. Målet var at ungdommen skulle ta ansvar for hvordan de ønsket å ha det i sitt lokalmiljø.

-Jeg er takknemlig over å få overta stafettpinnen, og har forsøkt å krydre det med mine ideer. Idretten er et flott samlingspunkt for ungdom. De får arbeidserfaring, kursing, ledelsesferdigheter og et springbrett ut i arbeidslivet og en god start på voksenlivet. Kombinert med dette, så får de være med på å gi barn et dusin med minnerike opplevelser for livet. Aktiviteter, relasjoner og opplevelser, sier prosjektleder Lederpuls, Stian Ferborg Andersen

Utvikle gode rollemodeller

Kurset skal gi god teoretisk og praktisk erfaring som aktivitetsleder med spesielt fokus på det å være en rollemodell og forbilde for barn og unge i lokalmiljøet. LederPuls ungdom skal også bidra til å ta initiativ til å arrangere idrett, kultur- og aktivitetstilbud i sitt lokalmiljø.

Kurset går fra februar til desember, etter skoletid, en gang i måneden. Kurset bidrar til økt kompetanse hos ungdom, i tillegg til å utvikle gode rollemodeller og ledere i eget nærmiljø.
Ungdommen lærer blant annet om temaer som: Frivillighetens rolle, aktivitets- og arrangementsledelse, klubbutvikling, rollebevissthet og relasjonsbygging.

Drafn ønsker å gi ungdommene en unik mulighet til å ta eierskap til sitt lokalsamfunn. Det er ikke et krav om medlemskap i Drafn. Kurset er et tilbud til ungdommer som er samfunnsengasjerte og som ønsker å utvikle seg. Alt i regi av LederPuls er gratis.

Ikke nok jobber

Drafn mottok 48 søknader til årets kull 2024, hvorav 32 godt kvalifiserte søknader fikk være med på et gruppeintervju. Det ble tatt inn 16 ungdommer til årets kull.

Til sammen har LederPuls kurset 40 ungdommer. Ved gjennomført kurs blir ungdommen tilbudt jobb mot honorering hos Drafn. Målet er å sikre at alle med kurs får mulighet til jobb. Dette er en utfordring, da etterspørsel og ønske om jobb er større enn Drafn kan tilby.

Drafn har utvidet til 16 utdannede nå, men utfordringen ligger i å tilby ungdommen videre oppfølging og jobb.

Drafn ser på ulike løsningsalternativer for dette. Konsekvensen kan være å måtte nedjustere antall ungdommer som tilbys LederPuls kurs og jobb. Det er ikke ønskelig.

Her ligger det et stort mulighetsrom for å samarbeide med både kommune, næringsliv, sponsorer og bedrifter om å tilby ungdom videre jobb.

Ved å tilrettelegge for felles strategi og mål kan idretten, kommune, næringslivet, sponsorer og stiftelser bidra til å styrke ungdommens plass og bidrag til lokalsamfunnet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *