«Å starte bedrift er som å være gartner»

Å starte bedrift er som å være gartner. Man sår et frø og høster resultatene etter en stund.

Tekst: Morten Berger

Skal du ha suksess med dette må du ha friske og gode frø. Forretningsideen din er som disse frøene. Du må sjekke at ideen din har i seg det som skal til for å gi deg det du ønsker. Det nytter ikke å forvente gulrot om du sår erter.

Du må også ha god jord og riktig temperatur for at frøet skal spire. Det betyr at ideen din må sjekkes gjennom en forretningsmodell for å se hva som må være på plass for du går i gang. God og næringsrik jord (markedet), plantekasser (ressursene dine), riktig spiretemperatur (verdigrunnlaget ditt), riktig pleie (aktivitetene du må gjøre). Det er også viktig å så på riktig tidspunkt i sesong for at fruktene skal utvikle seg riktig (din timing mot markedet). Etter å ha satt forretningsideen din inn i en forretningsmodell vet du bedre hva som skal til og hvordan du må gå fram for å oppnå ønsket resultat.

Nå ligger alt til rette for at frøet kan spire og sette røtter. Men du må også se til at du har god nok plass, gjødsel, lys etc for at planten skal utvikle seg. Vi kan sammenlikne dette med økonomien i bedriften din. Det beste er å lage seg budsjetter for investeringer (hvor mye du trenger for å komme i gang) og for selve driften (hva det koster for å drive bedriften din et år). Når du vet dette, kan du lettere disponere ressursene dine mot riktige mål. Eller justere målene dine ut fra de ressursene du har.

Nå ligger alt til rette for å plante ut plantene. Dette er en kritisk periode, også for bedriften din. Glemmer du å vanne visner spiren. Vanner du for mye drukner spiren. Blir det for lite lys blir spiren lang og svak, og blir det for varmt vil den kanskje ikke gi frukt. Akkurat slik er det med den første fasen etter du har startet bedriften din også. Du må gjøre de riktige tingene, og til riktig tid. Derfor er det viktig at du har en god og gjennomtenkt plan og legger forholdene til rette slik at utviklingen går som du forventer.

Etter en stund har planten slått gode røtter og trives. Den gror, setter blomst og gjør seg klar til å gi frukt. Det tar en god stund. Det blir ikke blomster før den har slått rot og du kan ikke høste frukt før den har blomstret. Det samme er det med bedriften din. Du kan ikke vente deg frukter med en gang. Ofte vil det kreve mye jobb og lite resultater de første 3-6 månedene, og det tar gjerne 6-9 måneder før du kan hente ut lønn til deg selv.  Det er viktig å være klar over dette og ikke setter forventningene for høyt.

Dette er kanskje en søkt sammenlikning tenker du, men et godt bilde synes jeg på hvordan det er å starte en bedrift ut fra en drøm. Realitetsbehandling og nøye planlegging må til – enten ideen din er liten, innovativ eller ganske spenstig. Å ikke realitetsbehandle ideen godt nok er kanskje den største feilen de fleste av de 70 prosent som mislykkes gjør.

FAKTA:
Etablert.no er et digitalt landsdekkende konsept som er laget for å hjelpe etablerere av små bedrifter med å lykkes bedre med sin forretningside. Det omfatter gratis webinarer, en håndbok samt en god planprosess for å gå fra idé til vellykket bedrift. Vi tilbyr også en gratis nettsamtale der du kan lufte ideen din først, og vi kan hjelpe deg videre på veien gjennom veiledning og rådgiving.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *