Juletreglitter, gavebånd og leker – det finnes nesten ingen grenser for hva hundene og kattene våre kan finne på å spise. Dette kan være livsfarlig og kreve akuttbesøk hos veterinæren. Her kommer noen tips fra Agria Dyreforsikring om hvordan du kan unngå juletrøbbel.
Spesielt blant unge hunder og katter, er risikoen stor for at de kan spise noe som kan sette seg fast i mage- og tarmsystemet.
De vanligste tilfellene
Juletreglitter og gavebånd som blir spist har en tendens til å sette seg fast i tarmene, og der kan de gjøre store skader. Ofte må dyret gjennom en akutt operasjon der veterinæren åpner buken og deretter tarmen for å prøve å lirke båndet ut igjen.
Et slikt bukinngrep der man åpner og syr igjen tarmen er ikke risikofritt. Gavebånd kan fort skjære seg gjennom tarmveggen eller snurpe deler av tarmen sammen. Ofte går det bra dersom det oppdages tidlig, men om tarmen har blitt skadet så øker dette risikoen for komplikasjoner.
– Det hender at vi kan se konturen av en liten figur på røntgenbildene, som viser seg å være en del av en barneleke som hunden eller katten har svelget. Andre ganger er det julepynt eller del av borddekorasjon som har blitt spist, forteller veterinær Sara Solheim.
Andre ting som man må være ekstra oppmerksom på nå i julen, er for eksempel nøtter, bein og plastemballasje som har vært rundt mat. Dette både lukter og smaker godt, men dessverre kan det by på problemer dersom det blir spist og setter seg fast.
Ikke alltid operasjon
Dersom fremmedlegemet som har blitt svelget ikke er så stort eller langt, kan det ofte passere gjennom mage- og tarmsystemet naturlig. Om man oppdager at dyret nylig spiste noe, kan veterinæren ofte få opp fremmedlegemet ved å bruke legemidler til å fremprovosere brekninger, og på den måten få hunden til å kaste opp fremmedlegemet.
– Ta uansett kontakt med veterinær dersom du mistenker at dyret ditt har spist noe den ikke burde. Tidlig kontakt med veterinær kan noen ganger være avgjørende for hvor mye skade fremmedlegemet får gjøre. I de fleste tilfeller går det heldigvis bra til slutt, sier Solheim.
Pass på:
- Gavebånd
- Juletreglitter
- Julekuler
- Annen julepynt
- Barneleker
- Nøtter
- Bein
- Plastemballasje
Hunden/katten kan vise ett eller flere av disse symptomene dersom noe sitter fast, men ikke alltid:
- Brekninger
- Oppkast
- Nedsatt mat- og drikkelyst
- Vondt i magen
- Nedsatt allmenntilstand
- Diaré
- Forstoppelse