Vintrene i Norge blir kortere, våtere og mildere. Hvit jul blir sjeldnere. Desto lengre nord i landet, desto mer øker temperaturen. Slik har Norges klima endret seg de siste 30 årene.
Sjansen for å få en hvit jul har minsket fra å være stor til å bli liten flere steder i landet.
Den største endringen finner vi på Bakke værstasjon i Flekkefjord i Agder.
Her var det 70 prosent sjanse for hvit jul i perioden 1961-1990, mens sannsynligheten hadde sunket til 33 prosent den neste 30-årsperioden. Det er med andre ord en tredels sjanse for hvit jul i Flekkefjord.
Rogaland: Kortere vinter
Gullingen skisenter 600 meter over havet opplever at sesongen er blitt to uker kortere i snitt.
Gullingen skisenter i Suldal ligger 600 meter over havet. De siste 30 årene har vinteren blitt 14 dager kortere. Det vil si at Gullingen har fått to uker mindre der døgnet har en snittemperatur under null grader. Dette innebærer også færre dager med snø.
Det er særlig i begynnelsen og slutten av sesongen at det blir mindre snø og høyere temperaturer.
Viken: Vinteren krymper
Sokna ligger 140 meter over havet og har et stabilt innlandsklima med kalde vintre. Med økende temperaturer blir det færre skidager. Hele 36 skidager har forsvunnet de siste 30 årene.
Innlandet: Norges eldste is smelter
Norges eldste is er 7600 år gammel og ligger i Lom i Jotunheimen. Når isen smelter, kommer tusen år gamle kulturskatter frem. Norges eldste sko ble funnet her i 2006.
Møre og Romsdal: Mer sommer om vinteren
Vintertemperaturene i Norge har i snitt økt med rundt 2 grader. Det har også blitt flere dager med sommerlige temperaturer gjennom vintermånedene.
På værstasjonen Tafjord i Møre og Romsdal var det 15 grader eller mer om vinteren 18 ganger i løpet av perioden 1961-1990. I neste 30-årsperiode 1991-2020 skjedde det 34 ganger i løpet av månedene desember, januar og februar.
Trøndelag: Vinteren har blitt våtere
Vinteren i Trondheim by har blitt våtere. Det er fordi det har blitt varmere og lufta blir fuktigere. Faktisk kommer det 24 prosent mer regn i Trondheim nå enn for 30 år siden.
Svalbard: Størst endringer i vinterklima
Ingen steder merkes klimaendringer mer enn på Svalbard om vinteren.
Vinteren i Longyearbyen har blitt 4 grader varmere den siste 30-årsperioden. Med høyere temperatur kommer oftere nedbøren som regn. Det har også blitt flere vekslinger mellom frost og mildvær.