DUGNAD: Åse Løver Bakke (t.v.) og Rigmor Tollefsen møtes hver tirsdag på Gulskogen gård for å stelle med urtene. 

Balsam for sjelen

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2014.

I urtehagen på Gulskogen gård vokser den relativt sjeldne urten balsam. Å gå rundt i hagen er også balsam – for sjelen.

Urtehagen har vært på Gulskogen gård siden 1990, og i dag finnes det nærmere 60 urter der. Mange avleggere av dem selges under Gulskogen gård-dagen.

Hver tirsdag er det urtedugnad, og mange av de 12 medlemmene møtes til stell av plantene og sosialt samvær.

–Vi lærer noe nytt hver eneste gang, for noen har hørt eller lest noe om urtene våre som de deler med oss andre, og det er veldig spennende, sier Åse Løver Bakke.

BALSAM: I middelalderen ble balsam brukt mot menstruasjonsproblemer. Den har avførende virkning, og var anbefalt mot melankoli og hysteri. Plantebladene inneholder en rekke essensielle oljer.

Alle urtene er i grunnen legeurter, men noen av dem egner seg best i salaten eller som te. Noen har tradisjonelt blitt dyrket som duftplante, for eksempel abrodd, som ble brukt i lintøyskap for å holde tøyet velduftene og møllen borte.

–Jeg har også hørt at menn tok abrodd i knappehullet på dressen når de skulle ut med jenter, forteller Åse.

Urteklubben oppsto som en sidegren av Sopp- og nyttevekstforeningen, og hvert år stiller de på Gulskogen gård-dagen, som i år skal være 1. juni.

–Vi skal selge urter, og prøve å rekruttere flere medlemmer, sier Åse og Rigmor. De ønsker seg sårt flere medlemmer, gjerne yngre, for her er det mye kunnskaper og glede som står i fare for å gå i glemmeboken.

MYSKE: Denne urten er blodrensende, urindrivende, leverstyrkende, motvirker gallestein, smertestillende, beroligende, hjertestyrkende og sårhelende. Homeopatisk brukes Myske ved betennelser i livmoren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *