ALPAKKA: Carmen Torres selger mye av alpakkaplagg. I bakgrunnen henger årets sommerkolleksjon av bomull og lin.

Bare natur hos Carmen

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen august 2016.

Etter å ha drevet butikk i Oslo i mange år, ville Carmen Torres prøve konseptet sitt i Drammen. Det har hun lært mye av.

Nesten helt umerkelig dukket butikken til Carmen opp på Torget Vest. Carmen Torres er ikke blant dem som roper høyest, men kommer du innenfor butikken hennes, deler hun gjerne sitt syn på verden med deg.

–Nå har jeg drevet butikken her i tre kvart år, sier Carmen Torres, som opprinnelig er fra Peru, og kom til Norge for 29 år siden. I løpet av den tiden har hun drevet butikk i Oslo og på Lillehammer.

–Og jeg har lært veldig mye om drammensere. Ikke minst at de er veldig konservative og redde for å skille seg ut.

Varmere enn ull

Hun har spesialisert seg på kun naturlige stoffer i klærne, som alpakka og bomull fra hjemlandet og andre land i Sør-Amerika. Fabrikkene hun handler med er stort sett små og familiedrevne. Ingen masseproduksjon, med andre ord.

–Plagg av alpakka er det jeg hovedsakelig driver med. Jeg selger den nest beste alpakkaen fra dyret som heter Suri. Ulla den gir er 11 ganger varmere enn ull. Den dyreste ulla kommer fra vikunja, men da snakker vi om kanskje 10.000 kroner for en genser, sier Carmen.

Om vinteren går det i cape, sjal, sokker, luer og skjerf i varm alpakka. Det selger hun mye av. 

–Jeg tenkte jeg må ha noe om sommeren også, og fant da ut at jeg ville ha bomull og lin. Bomull fra Sør-Amerika er av like god kvalitet som den indiske, og linklærne får jeg fra Panama.

Ikke som Oslo

Butikken nå på sommertid er fylt med fargerike plagg i lin og bomull, og sko av naturlige materialer.

–Kanskje litt for fargerike. Denne kolleksjonen ville solgt bra i Oslo, men her i Drammen er kvinnene langt mer konservative. Jeg må se på dette året som et læreår, og for å overleve, må jeg justere meg. Neste sommer blir det nok litt mindre farger og mer tilpasset drammensere, sier Carmen.

Vinterkolleksjonen i alpakka, som kommer i slutten av august, vil være tilsvarende. De tynne, lette og veldig varme plaggene vil være moderate i farger.

Butikken til Carmen er for øvrig den eneste i sitt slag i Norge. Det finnes mange butikker som selger noe som er helt basert på naturlige stoffer, men ingen som bare gjør det.

Verdenssyn

Carmen Torres bor i Oslo og pendler hver dag til Drammen. Hun er borte 13 timer hver dag, og ser på jobben sin som en livsstil. Hun har blitt god til å reflektere over menneskeheten i stille stunder, og tar gjerne en diskusjon om vår moderne livsstil.

–Jeg var i USA på et lengre opphold. Jeg så hvordan de levde, og hva de gjorde for å opprettholde fasaden. For dem er det viktigere med en fin fasade og et fint hus, enn å ha et liv. Det har de ikke tid til, siden de må jobbe døgnet rundt for å opprettholde fasaden, forteller hun.

–Jeg synes synd på den neste generasjon som skal inn i det samme systemet. Foreldre har en stor oppgave med å lære barna sine om hva som betyr noe i livet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *