Barn og unge sitter for mye stille. Det går utover helse og motorikk. Nå kan ikke regjeringen vente lenger. Deres egne løfter om økt fysisk aktivitet i skolen må snart bli virkelighet.
Av Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen
Denne uken fikk vi tall fra Opinion, som viser hvor viktige det er at politikerne våre sørger for å legge bedre til rette for daglig fysisk aktivitet i skolen. Fire av ti foreldre sier at de er bekymret for om barna får nok fysisk aktivitet. Nesten sju av ti foreldre er bekymret for at barna sitter mye foran skjerm. Så godt som alle, hele ni av ti slutter opp om kravet om daglig fysisk aktivitet i skolen.
Aktivitetsnivået til ungene våre faller fra seksårsalderen, og de større sitter stille mesteparten av tiden de er våkne. Det går ut over helse og mestring både i barneår og gjennom livet. Norske og internasjonale anbefalinger er ikke i tvil. Vi må røre oss mer og sitte mindre stille foran skjerm. Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktive 150 til 300 minutter hver uke. For barn og unge gjelder 60 minutter om dagen.
Alle har ikke lyst eller mulighet til å være med på organisert fritidsaktivitet. Skolen er den fellesarenaen for barn i Norge der vi kan sikre at alle får nødvendig fysisk aktivitet for å ivareta både helse, læring og trivsel. Da snakker vi ikke om mer gym, men om lek og bevegelse gjennom dagen.
Den sterke støtten fra foreldrene til å innføre daglig fysisk aktivitet i skolen, bør være en viktig marsjordre for regjeringen til å få fortgang i arbeidet med dette.
At fysisk aktivitet har betydning for å forebygge tidlig død, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og fedme, type 2 diabetes og noen kreftformer er veldokumentert. Når vi nå også vet hvor tidlig den stillesittende livsstilen griper tak i oss, må vi ta i bruk tiltak som faktisk virker for å bidra til å bedre folkehelse.
Vår forventning til regjeringen: Lever på løftene om daglig fysisk aktivitet, og gi flere barn mulighet til å legge grunnlaget for god helse!