Hele 1 av 3 båtførere stoler ikke på andre de møter på sjøen. Foto: Pixabay.

Båtførere stoler ikke på hverandre

Undersøkelse viser at hele 1 av 3 båtførere ikke stoler på andre de møter på sjøen. – Mange har sett villmannskjøring eller bruk av alkohol som gjør dem utrygge.

Det sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, om tallene Norstat har hentet inn for forsikringsselskapet.

– Vi husker gjerne dem som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre. Det gjør at skepsisen vår øker, sier han.

Fredag er det St. Hans og blant årets aller lyseste dager. Når feiringen kickstarter helgen blir det en perfekt anledning til en god kveld på bøljan blå.

Edmond Wold Gaulen, fagsjef båt, Frende Forsikring.

Mange mener promillegrensen er for høy

Fagsjefen tror kombinasjonen alkohol og båtkjøring bidrar til at førerne ikke stoler helt hverandre.

– Promillegrensen er fire ganger høyere i båt enn i bil. Det er betydelig og mange synes det er ubehagelig. Jo høyere promille, jo større sjanse for ulykker, sier Wold Gaulen.

Frendeundersøkelsen viser at mange er uenige i promillegrensen til sjøs. 3 av 5 nordmenn sier at grensen burde vært lavere. Bare 1 av 3 mener den er riktig. De siste syv prosentene sier den burde vært høyere.

– Det er tydelig at flertallet er på kollisjonskurs med regelverket. Jeg kommer ikke på mange situasjoner der så mange ønsker strengere regler enn myndighetene, sier fagsjefen til Frende.

Speiler ikke ferdighetsnivået

– Jeg håper at nordmenn ikke tester grensene fordi regelverket tillater høyere promille på sjøen. Du skal være fullt skjerpet når du kjører båt. Du har ansvar for egen sikkerhet og passasjerene du gjerne har med deg, men også alle de andre du møter på sjøen. Send et trygt signal og vær edru når du kjører i sommer, sier Edmond Wold Gaulen.

Selv om så mange som 34 prosent ikke stoler på andre båtførere tror ikke fagsjefen det speiler ferdighetsnivået.

– Flertallet er veldig flinke å kjøre båt og gjør det på en trygg og ansvarlig måte. Men som på andre arenaer er det noen som ødelegger for inntrykket og tryggheten, sier han.

Et godt råd til nye og gamle båtførere er å friske opp førerkunnskapene jevnlig.

– Det finnes gode kurs du kan ta for å oppdatere deg på det du må vite. Det er helt naturlig å glemme ting med årene. Og er du ny på sjøen bør du hvertfall lære deg det grunnleggende før du legger fra kai. Det er stor forskjell på å kjøre bil og båt, sier båtfagsjefen i Frende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *