Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra. Foto: Yu Wang/Unsplash.

Ber bilistene ta ansvar etter rekordmange viltpåkjørsler

– Du risikerer ikke bonustap, så lenge du melder fra om påkjørselen.

I jaktåret 2022/2023* har det blitt registrert rekordmange rådyrpåkjørsler. Hele 7.270 rådyr ble drept av bil, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er 7 prosent flere enn året før. I tillegg kommer påkjørsler av elg og hjort.

– Det er viktig å melde fra om et dyr er påkjørt, for å kunne ivareta dyret på en forsvarlig måte. Dyret kan være skadet eller må avlives, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Du vil ikke få bonustap hos oss, når påkjørselen meldes til politiet eller viltnemnda. Egenandelen vil også bli redusert med opptil 6.000 kroner, forklarer Hofstad-Nielsen.

Regner med mørketall

De aller fleste som kjører på et dyr er klar over sitt ansvar, men skadeforebyggeren mener vi må ta høyde for at det foreligger en god del mørketall. Det viser observasjoner av jegere og andre som ferdes i naturen.

– Noen kjenner kanskje ikke til kravet om å melde fra. Andre tror kanskje at det vil koste dem dyrt. Men du har ingenting å tjene på å ikke melde fra om at du har kjørt på et dyr. Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra, avslutter skadeforebyggeren.

Dette gjør du hvis et dyr blir påkjørt:

  • Hvis du har kjørt på et dyr, er det viktig å handle raskt og sikkert. Sett på varsellys, plasser bilen på en måte som ikke skaper farlige situasjoner i trafikken, og ta på deg en refleksvest. Sett også ut en varseltrekant. Kontakt nødhjelp først hvis det har skjedd en alvorlig ulykke.
  • Meld fra til politiet på tlf 02800 hvis du har kjørt på og skadet et dyr. Politiet vil varsle viltnemda, som er ansvarlige for å ta seg av skadde eller døde dyr. Husk også å merke hvor du er og hvor dyret forsvant, for eksempel ved å sette opp midlertidige merker eller ta bilder av området.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *